Dansk Metal: Fald i forskning koster arbejdspladser

DEBAT: Det er bydende nødvendigt med investeringer i teknisk forskning og innovation, hvis industriarbejdspladserne skal blive i Danmark, skriver Rasmus Stoklund Holm-Nielsen, erhvervspolitisk konsulent i Dansk Metal.

Af Rasmus Stoklund Holm-Nielsen
Erhvervspolitisk konsulent, Dansk Metal

Kodak tabte til digitalkameraet. Blockbuster blev udkonkurreret af Netflix. Nokia blev udkonkurreret af Apple. Og hvor ubehageligt det end er at tænke på, må vi erkende risikoen for, at en ny type legetøj i fremtiden kunne udkonkurrere Lego. En ny termostat fra NEST kunne udkonkurrere Danfoss. Eller en ny diabetesbehandling kunne overflødiggøre Novo Nordisk. Konsekvenserne ville være uoverskuelige. Tusindvis af danskere ville miste deres arbejdsplads. Eksporttallene ville gå ned. Og mange underleverandører ville opleve et hårdt slag mod deres forretning og i værste fald ryge med i faldet.

På verdensplan klarer vi os stadig flot. Ud af 140 lande opnår Danmark i 2015 en placering som nummer 10 på det anerkendte Global Innovation Index. Det er dog ikke det samme som, at vi skal hvile på laurbærrene, for siden 2012 er Danmark faldet fra en 7. plads i indekset.

Det er veldokumenteret, at økonomien i en kapitalistisk samfundsmodel trods konjunkturtilbageslag over tid vil være vokset. Årsagen er iværksættere og kreativ destruktion. Kreativ destruktion finder sted, når nye produkter, teknologier eller opfindelser erstatter de hidtidige. Ganske som eksemplerne i indlæggets første linjer.

Nabolande overhaler Danmark
Vi har i Danmark en fælles interesse i fremtidig vækst og beskæftigelse i nye såvel som veletablerede industrivirksomheder. Derfor skal vi sikre gode rammer for virksomhedernes fortsatte udvikling og innovationsevne.

Det bør give panderynker hos os alle, at vi er ét af de lande, som investerer mindst i teknisk forskning, som er det vigtigste område for industrivirksomhederne. Faktum er, at blot 13,9 pct. af de samlede forskningsinvesteringer i den offentlige sektor går til teknisk videnskab. Blandt de OECD-lande, der ligner Danmark mest, ligger Danmark i den absolutte bund og langt fra Sverige (21 pct.), Tyskland (23 pct.) og Finland (25 pct.).

Færre investeringer i forskning
Den netop indgåede finanslov trak desværre i den forkerte retning. Der blev skåret ned på Innovationsfonden, Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram, Markedsmodningsfonden og andre gode ordninger.

Samtidig viser helt nye tal fra Danmarks Statistik, at virksomhedernes udgifter til forskning og udvikling er faldet. Det er dårligt nyt for erhvervslivets fremtidige vækst og innovationsevne. Virksomhedernes investeringer i forskning og udvikling faldt fra 1,92 pct. af bruttonationalproduktet i 2013 til 1,89 pct. i 2014. Det er sågar et lavere niveau, end da krisen ramte i 2008.

Industriens betydning for beskæftigelsen, eksporten og samfundsøkonomien kan ikke understreges nok. Derfor er det bydende nødvendigt med større investeringer i teknisk forskning og udvikling for at fastholde Danmark som en stærk industrination med spændende arbejdspladser og succesfulde virksomheder.

Forrige artikel FTF: Vejen til sikring af fremtidens kompetencebehov FTF: Vejen til sikring af fremtidens kompetencebehov Næste artikel Professor: Nedrykningen er faretruende nær Professor: Nedrykningen er faretruende nær