Et år efter invasionen af Ukraine er flere C25-virksomheder stadig aktive i Rusland

Danmarks eksport til Rusland er mere end halveret siden Ruslands invasion af Ukraine. Et år senere har flere af landets største børsnoterede virksomheder stadig aktiviteter i Rusland. Altinget har samlet overblik over C25-selskabernes ageren i Rusland.

Et år efter russiske kampvogne tromlede ind over Ukraines grænser, er en god håndfuld af landets største børsnoterede virksomheder stadig til stede i Rusland.

Fredag markerer årsdagen for Ruslands invasion, og i løbet af det seneste år er Danmarks eksport til Rusland blevet mere end halveret fra 15,2 milliarder kroner 2021 til 7,3 milliarder kroner i 2022

Flere af de største danske virksomheder – herunder Novo Nordisk, Coloplast og Chr. Hansen – opererer stadig i Rusland. 

Altinget har samlet et overblik over C25-virksomhedernes russiske aktiviteter.

Disse C25-virksomheder er stadig i Rusland

Rockwool

Rockwool var til stede i Rusland før krigen og har fortsat aktiviteter i landet, oplyser kommunikationschef Michael Zarin.

Novo Nordisk

Mens Novo Nordisk har suspenderet sin russiske markedsføring, har medicinproducenten stadig en russisk fabrik, der producerer insulin til russiske diabetikere. Ifølge Novo Nordisk udgjorde salget i Rusland mindre end en procent af virksomhedens samlede globale salg i 2022.

"Vi har ændret fokus fra investeringer i kliniske forsøg til udelukkende at sikre forsyningen af livsvigtig insulin," meddeler Ambre Brown Morley, der er global kommunikationschef i Novo Nordisk.

Chr. Hansen

Hos Chr. Hansen er der for nuværende ingen planer om at forlade Rusland. Her leverer man stadig ingredienser til fødevareproduktion og sundhedssektoren i Rusland.

Og det ser virksomheden som en "humanitær forpligtelse", forklarer kommunikationschef Sanne Seyer-Hansen.

"Alle har ret til føde. Vi har indsnævret vores aktiviteter og følger sanktionerne nøje og agerer i fuld overensstemmelse hermed," lyder det.

Carlsberg

Carlsberg traf i marts 2022 en "øjeblikkelig beslutning" om at forlade Rusland. Det er dog ikke sket endnu, og i 2022 tjente bryggeriet 1,9 milliarder på det russiske marked.

Bryggeriet ønsker ikke at uddybe sin tilstedeværelse til Altinget, men henviser i stedet til selskabets tidligere udmeldinger:

"Vi forlader Rusland. Men processen er kompleks, så den tager tid," lød det senest fra Carlsberg 9. februar.

Carlsberg oplyser til DR, at antallet af mulige købere af virksomhedens aktiver i Rusland er snævret ind til 10, og selskabet forventer et salg inden sommer.

Ifølge Børsen har danske virksomheder nedskrevet russiske aktiver for 18 milliarder kroner som følge af krisen. Carlsberg topper listen med en nedskrivning på mere end ni milliarder kroner.

Coloplast

Der leveres stadig stomiposer og katetre til Rusland fra Coloplast. Medicinsk udstyr er undtaget af sanktionerne, understreger kommunikationschef Peter Mønster.

"Det skyldes de alvorlige konsekvenser, det ville have for almindelige og ofte ældre mennesker med kroniske lidelser, hvis de blev nægtet adgang til produkterne," oplyser han. 

Han fortæller også, at Coloplast siden krigens udbrud har stoppet alle nye investeringer og tilpasset deres russiske organisation, så de udelukkende fokuserer på at "hjælpe eksisterende brugere i landet".

Genmab

Biotekfirmaet er stadig aktiv i Rusland, hvor selskabet arbejder med kræftpatienter, oplyser Genmab.

"Vi er etisk forpligtede overfor disse patienter," lyder det.

Disse C25-virksomheder er næsten ude af Rusland

Ambu

Ambu, der producerer medicinsk udstyr, er ved at trække sin salgsorganisation ud af Rusland. Det russiske marked står for under en halv procent af forretningens samlede omsætning, ifølge kommunikationschef Tine Bjørn Schmidt.

“Vores planer er ikke at have aktiviteter i Rusland i fremtiden,” lyder det.

FLSmidth

FLSmidth er ved at forlade Rusland. Ingeniørkoncernen har en ordrebeholdning på 750 millioner kroner i landet, men har suspenderet alle leverancer på grund af krigen i Ukraine.

A.P. Møller - Mærsk

A.P. Møller - Mærsk besluttede i marts 2022 at gennemføre et total-exit fra Rusland, herunder salg af alle selskabets aktiver og indstilling af sejladser til og fra landet.

Rederivirksomheden har stadig fire slæbebåde i Rusland, som selskabet forsøger at komme af med.

Mærsk har desuden nedskrevet 3,6 milliarder kroner af deres russiske aktiver. Det skriver Børsen.

Vestas

Vestas indstillede al aktivitet i Rusland i slutningen af januar i år. Vindmølleproducenten har stadig to datterselskaber i landet. Der er "gjort alt inden for rimelighedens grænser" for at opløse datterselskaberne, men Vestas har ikke været i stand til at færdiggøre processen, oplyser virksomheden.

Selskabet har også nedskrevet sine russiske aktiver for to milliarder kroner. Blandt danske virksomheder er det den tredjestørste nedskrivning.

DSV

DSV har opereret i Rusland siden 1993, men logistikvirksomheden har efter krigen i Ukraine trukket sig ud af både Rusland og Belarus med undtagelse af transport af medicinske og humanitære forsendelser.

"Alle aktiviteter i de to lande er enten afhændet eller lukket. De eneste ydelser, som DSV leverer, er transport af medicinske og humanitære forsendelser i overensstemmelse med gældende sanktioner," oplyser DSV.

Demant

Demants omsætning i Rusland udgjorde under en procent af virksomhedens samlede omsætning før 24. februar 2022. Efter Ruslands invasion af Ukraine har høreapparatsgiganten sat de russiske aktiviteter på hold. Virksomheden betaler dog stadig løn til fire ansatte i Rusland, oplyser selskabet.

Tryg

Efter krigens udbrud besluttede Tryg ikke at indgå nye kommercielle aftaler samtidig med, at selskabet heller ikke fornyer eksisterende aftaler ved udløb. Forsikringsvirksomhedens "enkelte forpligtelser til nordiske virksomheder" i Rusland er udløbet og bliver ikke fornyet, oplyser selskabet.

Novozymes

Novozymes besluttede i marts 2022 et totalt stop af ordre fra Rusland og Belarus. Samme år besluttede enzymproducenten også at lukke sit kontor i Rusland, oplyser selskabet. Afviklingen af kontoret er endnu ikke afsluttet.

Disse C25-virksomheder er ude af Rusland

Pandora

Smykkevirksomheden rev samtlige kontrakter i stykker den 24. februar, da Rusland invaderede Ukraine, fortæller kommunikationschef Johan Melchior.

Salget foregik gennem en distributør, men det ophørte samme dag, som Putin gav grønt lys til at krydse den ukrainske grænse.

"Vi har desuden meddelt samtlige Pandoras leverandører og forretningspartnere, at vi ikke vil modtage varer eller andre ydelser fra Rusland og Belarus – hverken direkte eller indirekte," lyder det.

Royal Unibrew

Royal Unibrew har trukket sig ud af Rusland. Bryggeriet havde samarbejdspartnere, der bryggede nogle af virksomhedens øl forud for invasionen. Men sådan er det ikke længere, fortæller kommunikationschef Jonas Hansen.

“Vi suspenderede licensaftalen meget kort tid efter Ruslands invasion af Ukraine og har derfor ikke længere aktiviteter i Rusland,” oplyser han.

GN Store Nord

Høreapparatsproducenten oplyser til Altinget, at selskabet havde aktiviteter i Rusland før krigen. Men det er ikke længere tilfældet.

ISS

ISS havde et datterselskab i Rusland, som allerede var sat til salg, da krigen brød ud. Datterselskabet blev solgt i første halvdel af 2022, oplyser virksomheden.

C25-virksomheder uden russisk aktivitet før krigen

Jyske Bank, Netcompany, Danske Bank, Bavarian Nordic og Nordea oplyser alle, at de ikke havde aktiviteter i Rusland før krigens udbrud.

Ørsted havde heller ikke aktiviteter i Rusland før krigen. Til gengæld købte virksomheden kul og biomasse samt gas fra russiske Gazprom Export. Da Rusland invaderede Ukraine, stoppede Ørsted øjeblikkeligt med køb af kul og biomasse, mens gaskontrakten med Gazprom blev opsagt. Leveringen af gas stoppede 1. juni 2022, oplyser selskabet.

Forrige artikel Hummelgaard udskyder modernisering af forældet fondslov med et år Hummelgaard udskyder modernisering af forældet fondslov med et år Næste artikel Dan Jørgensen i svar til Folketinget: Penge til at kompensere udviklingslande for klimaforandringer kan for eksempel komme fra fonde Dan Jørgensen i svar til Folketinget: Penge til at kompensere udviklingslande for klimaforandringer kan for eksempel komme fra fonde
Fonde har med vilje præget Københavns metro for altid

Fonde har med vilje præget Københavns metro for altid

Private fonde har lagt millioner af kroner i at få moderne kunstværker integreret i den nye metrolinje. Det kaldes banebrydende og spektakulært, og for fondene bag er det en helt bevidst prioritering at bruge store donationer til at sætte præg på det offentlige rum.