Wanted: Nybagte økologiske landmænd

DEBAT: Den økologiske landbrugsuddannelse er afgørende for fremtidens økologiske fødevarer i Danmark. Men dens fremtid er usikker.

Af Paul Holmbeck
Direktør i Økologisk Landsforening

Med det aktuelle boom i salget af økologiske varer er der opstået mangel på økologiske råvarer. Der er akut behov for landmænd, der er interesserede i omlægning til økologisk drift og kvalificeret arbejdskraft på såvel disse nyomlagte gårde som på de eksisterende økologiske landbrug. Begge behov kræver en stærk økologisk landbrugsuddannelse.

Tro det eller ej, økologiske landmænd bliver også ældre hvert år. Flere, der er oppe i 50erne, trapper ned, og der er ingen nye økologiske landmænd til at overtage deres gårde, også selv om spørgsmålet om økonomien ved køb af gård bliver løst. 

Uddannelsen er altafgørende
Den økologiske landbrugsuddannelse er intet mindre end afgørende for at sikre fremtidens økologiske fødevareproduktion i Danmark. I den kommende omstrukturering af landbrugsuddannelser ønsker Økologisk Landsforening en undervisningsmodel på landbrugsområdet, der fremtidssikrer en højt kvalificeret, sammenhængende undervisning i økologisk landbrug og gartneri. Der er behov for en model, der både fastholder og opkoncentrerer de økologiske uddannelseskompetencer på Den Økologiske Landbrugsskole og samtidig sikrer et tæt samarbejde og vidensdeling med øvrige landbrugs- og tekniske skoler.

Den økologiske produktionsform kræver megen specialviden for at fungere dyrevelfærdsmæssigt, miljømæssigt og økonomisk optimalt. Mere end i nogen anden landbrugsproduktion er det landmanden, der er i centrum. Rent fagligt kræver økologisk drift i udstrakt grad, at eleverne lærer at aflæse dyrenes opførsel og planternes sundhedstilstand, så eventuelle problemer kan forebygges i stedet for helbredes.

Det kræver et kompetent økologisk uddannelsescenter, der er specialiseret i den økologiske dyrkningsform, og som kan styrke kommende og etablerede økologiske landmænd som katalysatorer for en fortsat udvikling af den økologiske driftsform. Vi er nemlig i en rivende faglig udvikling på vej mod bæredygtighed, optimal kvalitet, sundhed og dyrevelfærd. Vi er ikke ankommet dertil endnu.

Disse nødvendige uddannelseskompetencer skal styrkes og ikke svækkes eller udvandes i den kommende omstrukturering i Danmarks landbrugsuddannelser, som Undervisningsministeriet arbejder på.

Den Økologiske Landbrugsskole burde lige være noget for undervisningsministeren. Skolen er nok den landbrugsskole, der er nået længst med anbefalingerne fra Globaliseringsrådet. Det er en fremtidsorienteret undervisning med fokus på kvalitetsproduktion, indarbejdelse af forskning og en stærk international orientering, både hvad angår elevsammensætning og undervisning. Skolen er den eneste udbyder af en fælleseuropæiske økologisk landbrugsuddannelse. Uddannelsen, som hedder "Organic Farmer", er en stor succes med mellem 40 og 50 nye studerende hvert år.

Elevnedgang skal vendes
Ligesom på alle andre landbrugsuddannelser er antallet af danske elever på Den Økologiske Landbrugsskole faldet markant. Det skal landbrugets kampagne og et særligt fremstød fra de økologiske landmænd i Økologisk Landsforening rette op på. Men så skal der være en samlet økologisk uddannelse, som de unge kan melde sig til.

Vi efterlyser ikke et økologisk miljø, der lukker sig om sig selv. Tværtimod. Den Økologiske Landbrugsskole ønsker et nært samarbejde med forskere og praktikere, men også med andre landbrugsskoler og tekniske skoler. Skolen kan som den eneste landbrugsskole med økologi som liniefag være en landsdækkende underleverandør af undervisningsmoduler for elever, der interesserer sig for økologisk jordbrug, gartneri og beslægtede erhverv, men som ikke har adgang til mange kurser på deres nuværende skole.
 
De økologiske virksomheder mangler nemlig også i dag nye bagere og slagtere med viden om (og interesse for) økologisk produktion, hvor godt håndværk erstatter de kemiske genveje, som forbrugerne udviser stigende skepsis for.

Den økologiske sektor kan ikke løse disse opgaver uden en meget synlig og kvalificeret økologisk landbrugsuddannelse. Vi håber, at der står en miljøminister, en forbrugerminister og en fødevareminister, der alle har interesser i, at der kommer nye økologiske landmænd, og som sender dette budskab til Bertel Haarder.  

Forrige artikel Hvor er bæredygtighedspolitikerne henne? Næste artikel Hvorfor bliver vi federe?