Vis engagement over for ældremaden

DEBAT: Der skal ikke skæres i køkkenernes budgetter for at leve op til prisloftet på 45 kroner til ældremad, skriver Ghita Parry, Kost & Ernæringsforbundet.

Af Ghita Parry
Formand for Kost & Ernæringsforbundet 

Prisloftet er på plads. 45 kroner er regeringen og Dansk Folkeparti blevet enige om.

Jeg går ind for et loft over prisen for den kommunale hverdagsmad til ældre. Det er svage ældre, der bruger ordningen, fordi de af den ene eller den anden grund ikke selv kan lave mad.

De skal lige akkurat betale så meget, at de har råd til at have et liv ved siden af som voksne, selvstændige personer.

Og de skal selvfølgelig have vellavet, velsmagende og ernæringsrigtig hverdagsmad. Vi kan ikke være andet bekendt. Men strækker 45 kroner til kravet fra borgerne om, at maden skal være af høj kvalitet, leveret til døren - måske dagligt - og være økologisk.
 

Blodfattige budgetter
Til gengæld kan jeg godt forstille mig, at kommunalpolitikerne kunne finde på at skære i køkkenernes budgetter, så de passer til prisloftet. Til det kan jeg kun sige, at køkkenbudgetterne er blodfattige. Pengene må findes et andet sted, med mindre at kommunalpolitikerne vil stå frem og sige, at service- og kvalitetsniveauet vil falde drastisk. Bestemt ikke til gavn og glæde for landets pensionister.

Noget andet, jeg hæfter mig ved, er, at økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen (K) har sagt, at prisloftet skal sikre frit valg.

Hvis prisloftet skal sikre mere udlicitering, så lyder det for mig som gammel vin på nye flasker.

De private er gode til at fabrikere, så prisen på per enhed bliver lav. For eksempel på 45 kroner. Til gengæld går det galt for dem, når de skal lave mad til ældre i Danmark. Ældre har nemlig forskellige krav og behov og kan ikke bare blive spist af med den samme grød alle sammen.

Her viser erfaringen, at de private virksomheder må give fortabt. Skulle Lene Espersen stadig have blod på udliciterings-tanden, kunne hun for eksempel kontakte Ikast-Brande Kommune og Holbæk Kommune. De har kendskab til private selskaber, der ikke levede op til kravene.

Det ville være på sin plads, hvis politikerne begynder at vise samme engagement over for maden til vores ældre, som de viser over for maden til børnene i landets daginstitutioner.

Forrige artikel Mælk med måde er til gavn for de fleste Mælk med måde er til gavn for de fleste Næste artikel Mere opmærksomhed på landskabet, tak Mere opmærksomhed på landskabet, tak