Velkommen til fedtafgiften

DEBAT: Hvis politikerne i fremtiden undrer sig over lav produktivitet i Danmark, er fedtafgiften et godt bud på en forklaring, skriver Lotte Engbæk Larsen fra Dansk Erhverv.

Af Lotte Engbæk Larsen,
Fødevarepolitisk chef i Dansk Erhverv

Så er politikernes og embedsmændenes to år lange forløb vedr. fedtafgiften afsluttet. Et stort og bredt flertal i Folketinget stemte for fedtafgiften.

En opsummering på de to års arbejde - plus en påskønnet 3-måneders senere ikrafttrædelse - er, at de ca. 1,5 mia. kroner, som skulle i statskassen, kommer i kassen. Men kun ved at inddrage kød i fedtafgiften, samt medtage vin og tobaksbanderoler i finansieringen. Så hvis fedtafgiften ikke i sig selv giver sundhed, så kan politikerne jo henvise til, at vin og tobak også rammes, og det lugter vel også af sundhedspolitik...

Ukomfortabelt fedtafgiftstog
Nu træder politikerne og embedsmændene så ud af førersædet og overlader sæderne i fedtafgiftstoget til virksomhederne. Det er hverken et kønt eller komfortabelt tog, som overlades til virksomhederne.

Virksomhederne skal nu løfte den opgave, som Skatteministeriet endnu ikke har kunnet anskueliggøre med regneeksempler. Nemlig hvordan virksomhederne skal beregne fedtafgiften for sammensatte og importerede fødevarer.

En række politikere har dog indset, at afgiften ikke er køn. Således anerkendte Det Radikale Venstre ved behandlingen i Folketinget, at "vedtagelse af det her lovforslag vil producere uanede mængder af bøvl og administrativt besvær i danske virksomheder. En tsunami af bøvl vil blive skabt med vedtagelsen af det her lovforslag".

EL sjældent betænkelig
Også Enhedslisten har været sjældent betænkelig ved en afgift og sagde i Folketinget at "vi synes i Enhedslisten, at den her lov er noget rod. Den siger, at det er for folkesundhedens skyld, og så beskatter den fuldstændig vilkårligt, uanset hvor meget fedt der er eller ikke er i en fødevare. Det er mere et fiskalt forslag, altså en skatteforhøjelse, end et forslag, der har noget at gøre med folkesundheden."

Alligevel blev afgiften vedtaget med stort flertal, hvor Enhedslisten dog undlod at stemme og Liberal Alliance stemte imod.

Så konklusionen er klokkeklar: Pengene skulle i kassen uanset hvad, for ingen politikere vil i øjeblikket have klistret en seddel på ryggen, hvor der står "økonomisk uansvarlig". Selvfølgelig skal der være orden i statens husholdningsbudget.

Risikerer dødvægtstab
Men ansvarlighed indbefatter også, at man kigger lidt bredere og længere. Det er ikke ansvarligt at indføre administrative byrder, der er ren dødvægtstab, og som på både kort og langt sigt giver et selvpålagt nedadgående pres på den danske produktivitet og effektivitet.

Men når politikerne næste gang undrer sig over lav produktivitet i Danmark, så kan jeg give et af de mulige bud.

Fedtafgiften indtager nu sin plads blandt andre danske særafgifter. Dansk Erhverv opfordrede sidste år Skatteministeriet til at gennemgå punktafgifterne for at kunne sammenligne de enkelte afgifters indtægt med deres administrative byrde.

Vi ser frem til det videre arbejde, som forhåbentligt ender med en hovedrengøring af de mest sindrige afgiftskonstruktioner. Enkle og logiske afgifter, som har en reel effekt - og ikke kun en positiv effekt for grænsehandelen - bydes velkomne.

Forrige artikel Spor af økologi i drikkevandet Næste artikel Markedsreguleringen spøger i kulissen Markedsreguleringen spøger i kulissen