Tænketanken Frej: Behovet for regeringens skrottede visionsplan for landbruget har aldrig været større

Land og by er igen splittet på fødevareområdet. Derfor er det en skam, at regeringen har droppet sin plan om en fælles vision for et bæredygtigt landbrug – for der er mere brug for den end nogensinde før, skriver Marie Louise Boisen.

Land og by er mere splittet end i mange år. Det skaber kun grobund for mismod og misinformation.

Lad os nu stå sammen, få forståelse for hinandens synspunkter og sætte fælles mål for en reformation af dansk landbrug.

Da jeg i 2016 stiftede Tænketanken Frej, var det, fordi jeg syntes, at der manglede en dialog mellem grønne NGO’er og landbruget om de store udfordringer, fødevaresektoren stod over for. Både forbruget og produktionen.

En fælles samtale – trepartsforhandling – med klare visioner for et fremtidigt dansk fødevareerhverv og forbrug, der lever op til miljø, dyrevelfærd, klima og biodiversitet.

{{toplink}}

Fælles samtale

Målet var, at aktører ikke pegede på hinanden, men kun på hvad man hver især kunne gøre for at nå det fælles mål om et bæredygtigt fødevaresystem.

Detailhandlen skulle sætte mål for, hvad de ville gøre for at rykke forbruget.

Landbruget skulle sætte mål for, hvordan de kunne ændre sig.

Følgevirksomhederne tog ansvar, hvor de kunne.

Alle målene blev drøftet i plenum på tværs og retningen var den samme.

Landbruget var faktisk klar på arbejdet om en fælles vision. Det var andre, der hellere ville arbejde i siloer og egne rækker. Den fælles vision udeblev.

Vision i regeringsgrundlaget

Da jeg læste regeringsgrundlaget, hvor der stod, at man ville lave en fælles vision for et bæredygtigt landbrug på tværs af interessenter, blev jeg glad.

Jeg tænkte, at en ting er, at en på det tidspunkt, lille, ny tænketank ikke lykkedes med det, men når regeringen inviterer ind, så vil alle være tvunget til at komme ud af deres siloer, skabe fælles visioner og selv tage ansvar, der hvor man kan.

Nu har regeringen droppet det. Det er en skam.

Lige nu er der behov for en fælles visionsplan mere end nogensinde før.

{{toplink}}

Land og by er igen blevet splittet. Retssagen mellem Danish Crown og Dansk Vegetarisk Forening. Satiriske indslag i alle landets medier fra Den Grønne Ungdomsbevægelse, der langer ud efter L&F’s lobbyindsats.

Åbner man Landbrugsavisen er den fyldt med misinformation om både klima og kvælstof, og følger man debatten på landbrugets årsmøder, er det langt fra alle landmænd, der ser de store udfordringer i det lys, de bør ses i.

Og i Information er der reportage fra landets grisekongres, hvor landmænd fremstilles i et nedværdigende lys. Det er uholdbart. Ingen rykker sig, og ingen motiveres til forandring.

Transformeret fødevaresystem

Der er forskellige logikker mellem land og by. Det kræver respekt og dialog at forstå hinandens synspunkter. Én ting er dog sikkert: Vi skal have et forandret fødevareforbrug og produktion, der ikke overskrider de planetære grænser.

I Frej har vi gennem input fra vores meget brede advisory board skabt vores svar på et transformeret fødevaresystem.

Skal det nås, så kræver det, at alle parter sætter sig til bordet og sætter konkrete mål for, hvad de selv kan gøre.

Derfor en helt klar opfordring herfra til regeringen om at genoptage planen om en fælles vision for et landbrug, der lever op til de planetære grænser.

Forrige artikel Rasmus Willig: Forbrugerne skal knyttes langt tættere til landbruget, hvis vi skal håndtere klimakrisen Rasmus Willig: Forbrugerne skal knyttes langt tættere til landbruget, hvis vi skal håndtere klimakrisen Næste artikel Kraka: Argumenterne mod en CO2-afgift på landbruget falder til jorden ét efter ét Kraka: Argumenterne mod en CO2-afgift på landbruget falder til jorden ét efter ét