L&F: Hvis Danmark ikke skal kødføde verden – hvem skal så?

REPLIK: Dyrenes Beskyttelse mener ikke, at Danmark skal kødføde verden. Men hvem skal så? spørger L&F. For Danmark er blandt verdens førende lande, når det kommer til en ordentlig og bæredygtig kødproduktion.

Af Flemming Nør-Pedersen
Direktør i Landbrug & Fødevarer

”Danmark skal ikke kødføde verden,” skriver Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse, i Altinget 26. januar.

Man kan med stor ret vende spørgsmålet om og sige ”Hvem skal så”?

Udgangspunktet for Britta Riis' indlæg er, at hun af klima-, miljø- og dyrevelfærdshensyn ønsker en voldsom nedskalering af den danske kødproduktion. Det er en helt legitim synsvinkel, og der er, som alle ved, udfordringer forbundet med at producere kød.

Uanset at der er en forbrugertrend mod mindre kødforbrug i Danmark og andre vestlige lande, så er det dog ikke en tendens, som fylder voldsomt meget, når man ser på efterspørgslen. Verdens befolkning efterspørger fortsat kød, og det gælder ikke mindst de voksende middelklasser i Afrika, Asien og Sydamerika.

Spørgsmålet er så, af hvem og under hvilke forhold det kød skal produceres.

Ordentlig og bæredygtig kødproduktion
Bundlinjen er, at Danmark på alle betydende parametre ligger helt i top, når det handler om at levere en ordentlig og bæredygtig kødproduktion. Det gælder, hvad enten man ser på fødevaresikkerhed, antibiotikaforbrug, sporbarhed, dyrevelfærd eller klimabelastning.

Her blot et par hurtige eksempler på, hvordan Danmark placerer sig i den globale bæredygtighedskonkurrence, når det handler om kødproduktion.

Med hensyn til klimabelastningen kan man for eksempel pege på den kendsgerning, at udledningen af drivhusgasser fra dansk oksekødsproduktion er blandt verdens laveste. En undersøgelse fra Wageningen Universitet i Holland fortæller os, at udledningen per kilo produceret oksekød i Danmark er den næstlaveste i Europa.

Et helt aktuelt eksempel kan vi hente fra tyske ZDF, der for nyligt behandlede brugen af antibiotika til dyr. TV-stationen bragte blandt andet en særdeles illustrativ grafik over antibiotikasalget i henholdsvis Danmark, Tyskland, Spanien og Italien. Den viser, at Danmark ligger på et meget stabilt, lavt niveau og langt, langt under de øvrige lande.

Eksemplerne er legio, for Danmark er altså på alle ledder og kanter et foregangsland, når det handler om at levere bæredygtig produktion.

Globalt perspektiv
I fødevaresektoren arbejder vi selvfølgelig hele tiden med at udvikle bæredygtigheden yderligere, ligesom vi naturligvis bestræber os målrettet på at gøre den plantebaserede fødevareproduktion mere effektiv.

For det er jo ikke, fordi vi ikke har interesse i at udvikle denne del af produktionen. Det skal blot give mening både kommercielt og med hensyn til bæredygtighed set i et bredere globalt perspektiv.

At reducere den danske kødproduktion ensidigt vil kun være et selvmål i forhold til at slå et ægte slag for større global bæredygtighed i fødevareproduktionen.

Læs også "Greenpeace til V og L&F: Vi er ikke på vegansk korstog"

Forrige artikel Greenpeace til V og L&F: Vi er ikke på vegansk korstog Greenpeace til V og L&F: Vi er ikke på vegansk korstog Næste artikel Karen Hækkerup: Det er nu, vi skal rykke på cirkulær bioøkonomi Karen Hækkerup: Det er nu, vi skal rykke på cirkulær bioøkonomi