Landbrug & Fødevarer: Prioriter økologi i den kommende finanslov

DEBAT: Danmark er verdensmester i økologi i dag, men det er vigtigt, at politikerne også løfter opgaven, hvis Danmark skal beholde førertrøjen, skriver Hans Erik Jørgensen fra Landbrug & Fødevarer. 

Af Hans Erik Jørgensen
Formand Landbrug & Fødevarers Økologisektion
 
Økologien er på rette vej. Den vokser, og markederne er i bevægelse verden over. Mange års indsats har gjort, at Danmark har en klar en styrkeposition, når det kommer til økologi.

Hos forbrugerne er økologi lig med høj troværdighed og tillid. Alt dette er resultatet af et stærkt samarbejde mellem landmænd, virksomheder, detailhandlen og skiftende regeringer om udviklingen af økologi, og det har indtil nu været vejen til succes.

Hvis økologien fortsat skal vokse, er der dog brug for at styrke udviklingen både markedsmæssigt og fagligt.  
 
Fælles udspil
Landbrug og Fødevarer og Økologisk Landsforening har lavet et fælles udspil med klare politiske initiativer, der skal understøtte indfrielsen af regeringens mål for økologien. Et mål, som er sat i ”Retfærdig retning for Danmark”, hvor man sammen med støttepartierne skrev under på, at det økologiske areal, eksport og forbrug i Danmark skal fordobles inden 2030.

Vores udspil er rettet mod at skabe vækst og innovation og indeholder forslag til en række konkrete økonomiske initiativer.

Helt konkret er der fire områder, hvor vi skal sætte ind for at bevare førertrøjen: fokus på økologisk eksportfremme og markedsvækst, fokus på en økologisk innovationsindsats, fokus på økologiforskning og fokus på øget kompetenceudvikling og omlægningstjek. Det er virkemidler, som vi ved har en effekt.

Danmark skal beholde førertrøjen
Danmark er verdensmester på økologi i dag, men økologien udgør fortsat kun en begrænset del af hele fødevaresystemet. Så selv om forbrugernes efterspørgsel efter økologiske varer er støt stigende, er det afgørende vigtigt, at man også løfter opgaven fra politisk side, hvis vi skal bevare den flotte plads.

Landbrug & Fødevarer ser derfor også meget positivt på Enhedslistens udspil til finanslov 2021 om prioritering af 70 millioner kroner til økologiindsatser om året i de næste fire år. Dog forudsætter vi, at der er tale om nye bevillinger, således at der er tale om samlet at styrke landbrugs- og fødevaresektorens udviklingsarbejde.

Udspillet har blandt andet fokus på at fremme produktion og afsætning samt styrket innovation i økologien, hvilket også er højt prioriteret i vores fælles udspil. Desuden går Enhedslisten efter at få styrket omlægningsindsatsen til økologi i de offentlige køkkener.

I Landbrug & Fødevarer håber vi, at regeringen såvel som Folketingets øvrige politiske partier vil bakke op om de centrale indsatser, når det drejer sig om den fortsatte udvikling af økologien.

Det gælder særligt i forhold til produktion og afsætning, såvel som forskning og innovation. Der er mere end nogensinde før behov for en styrket indsats, som kan sikre konkurrencedygtighed i dansk økologi, bidrage til Danmarks klimaindsats, og samtidig fastholde Danmarks position som verdens førende økologiland.

Forrige artikel Dansk Metal: Lad en ekspertgruppe lede vejen for CO2-afgifter Dansk Metal: Lad en ekspertgruppe lede vejen for CO2-afgifter Næste artikel Dansk Erhverv: Danske restauranter befinder sig i coronahelvede Dansk Erhverv: Danske restauranter befinder sig i coronahelvede