Kongeriget Danmark stiller sig på russernes side mod EU i fiskestrid 

Rigsfællesskabet har på Færøerne og Grønlands vegne for nylig stemt med Rusland mod EU i en række sager om fiskeri. EU-Kommissionen raser og kræver sagen taget op på udenrigsministerniveau, mens Danmark er klemt mellem at være en del af et kongerige og EU-medlemsland.

BRUXELLES/KØBENHAVN: Opsamlingsposer til rejefiskeri er blevet en uventet brik i en højspændt strid mellem EU og Rusland, som Danmark er endt midt i. 

Det skyldes, at Færøerne og Grønland - med Kongeriget Danmark som Rigsfællesskabets talerør - sammen med Norge og Storbritannien stillede sig på Ruslands side mod EU i den såkaldte Nordøstatlantiske Fiskerikommission (NEAFC). Det skete i afstemninger om seks konkrete sager på fiskerikommissionens seneste møde i midten af november.  

Og det er højst uheldigt, når man tager den anspændte geopolitiske situation i betragtning, mener EU-Kommissionen, der nu vil have EU-landene - inklusive Danmark - til at tage sagen op på udenrigsministerniveau.

Ruslands angreb på Ukraine i februar og det anspændte forhold mellem Rusland og Vesten gør nemlig, at der i EU-Kommissionens optik ikke bare er tale om fiskeripolitik. Det handler helt grundlæggende om, hvorvidt man vælger Ruslands side eller ej. Uanset hvad sagen så drejer sig om. 

Mødet i NEAFC’s hovedkvarter i London fandt sted, kort før Færøerne underskrev sin nye fiskeriaftale med Rusland, som i sig selv har givet store politiske efterdønninger.  

På mødet stillede Norge støttet af Rusland et forslag om et forbud mod brugen af såkaldte opbevaringsposer i forbindelse med rejefiskeri i Nordatlanten (Se boks til højre).  
 
Det norsk-russiske samarbejde fik EU-delegationen til at løfte øjenbrynene, fordi EU-holdningen er, at der ikke skal samarbejdes med russerne i krigstid.  

Derfor blev det heller ikke godt modtaget, at både Storbritannien og Kongeriget Danmark var med til at nedstemme EU-landene. Det fortæller flere deltagere i mødet til Altinget.

Danmark sidder i en ubekvem dobbeltrolle i NEAFC, fordi nationen Danmark er repræsenteret af EU, mens Kongeriget Danmark repræsenterer de to andre medlemmer af Rigsfællesskabet ved forhandlingsbordet, fordi fiskeri er et sagsområde, som både Færøerne og Grønland har hjemtaget.

Fra EU’s side er der irritation over både Grønlands og i særdeleshed Færøernes opførsel, som ikke er blevet mindre efter indgåelsen af en ny fiskeriaftale med Rusland. Her lyder spekulationen, at færingerne har stemt, som de gjorde, af hensyn til forholdet til Rusland.  

Spørger man i Tórshavn, så stemte man imod brugen af poserne, fordi man er imod brugen af dem. Ganske simpelt. 
  
”Færøernes landsstyre tillader ikke opsamlingsposer i den færøske fiskerijurisdiktion, og tillader heller ikke, at færøske fiskefartøjer, der fisker i internationalt farvand, bruger opsamlingsposer, uanset om den pågældende regionale fiskeriforvaltningsorganisation måtte tillade et sådant redskab. Det har været Færøernes landsstyres position igennem flere år,” pointerer professor i international ret og juridisk chefkonsulent i Færøernes udenrigstjeneste Bjørn Kunoy, der stod i spidsen for kongerigets delegation ved mødet i London.

Brugen af opsamlingsposer har været debatteret i fiskerikommissionen i flere år, uden at man er nået til enighed.

Når EU blev nedstemt i år, så var det dog ikke, fordi Kongeriget Danmark ændrede holdning og stillede sig bag Norge og Rusland. For der stod vi allerede. Den udslagsgivende faktor var en anden, påpeger Bjørn Kunoy.

”Det udslagsgivende i år var, at Storbritannien havde ændret mening. Vores holdning var uændret,” understreger Bjørn Kunoy. 

Det danske udenrigsministerium oplyser til Altinget, at sagen ikke er landet på fungerende udenrigsminister Jeppe Kofods (S) eller den danske EU-repræsentations bord i Bruxelles.

Det danske ministerium for fødevarer, landbrug og fiskeri har ikke ønsket at kommentere sagen.

Det betyder dog ikke, at sagen er afsluttet. 

Foreløbig samler vreden fra EU-hold sig dog primært om Norge for det parløb, landet har kørt med Rusland i en krigstid. Ifølge Altingets kilder vil det tirsdag blive diskuteret blandt EU-landene i den såkaldte EFTA-arbejdsgruppe i Ministerrådet. Den behandler forholdet til landene i det såkaldte Europæiske Økonomiske Området, som Norge er en del af.

{{toplink}}

,

Forrige artikel Ny temadebat: Hvordan står det til med dyrevelfærden i Danmark? Ny temadebat: Hvordan står det til med dyrevelfærden i Danmark? Næste artikel Vismænd anbefaler CO2-skat på landbruget ”hurtigst muligt”: Hovedparten af udledningerne kan opgøres på bedriftsniveau Vismænd anbefaler CO2-skat på landbruget ”hurtigst muligt”: Hovedparten af udledningerne kan opgøres på bedriftsniveau