Hvornår blev man dansker af at spise et kilo kød om ugen?

Mens kostrådene opfordrer til en mere planterig kost for sundhedens og klimaets skyld, synes regeringen at frygte, at det vil underminere danskernes livskvalitet og udfordre sammenhængskraften. Men en planterig kost medfører sundhedsfordele og milliardbesparelser, skriver Anna Bak Jäpelt.

En planterig kost kan medføre utallige fordele for både sundhed, biodiversitet, miljø, klima og ikke mindst samfundsøkonomien.

Ifølge Institut for Ressourceøkonomi, IFRO, på Købehavns Universitet kan det medføre sundhedsøkonomiske besparelser på helt op til 50 milliarder kroner om året, hvis alle danskere fulgte de officielle kostråd.

Og udover en sundere befolkning og en bedre samfundsøkonomi, er kostrådene faktisk så gode for klimaet, at hvis en gennemsnitlig dansker følger dem, giver det en reduktion af CO2-udledningerne fra kosten på op til 45 procent.

Netop derfor har Klimarådet gentagne gange argumenteret for, at der er behov for netop en afgift på varerne i supermarkedet for at reducere gennemsnitsdanskerens globale klimabelastning.

For kort tid siden fremlagde Michael Svarer en drivhusgasafgift på landbruget. Men den drivhusgasafgift, der netop er blevet foreslået af Svarer-udvalget, kommer næppe til at føre til de store adfærdsændringer hos forbrugeren.

{{toplink}}

Det var ellers en del af Svarer-udvalgets kommissorium, men de vurderede, at det er en ineffektiv måde at reducere de danske udledninger fra fødevareproduktionen. Og det er det også.

Særligt, fordi vi eksporterer langt størstedelen af de fødevarer, vi producerer i Danmark.

Men faktum er, at vi danskere har et af de højeste klimaaftryk fra vores kost på globalt plan.

Forrige artikel Vi må indse, at kloden ikke kan reddes til udsalgspris Vi må indse, at kloden ikke kan reddes til udsalgspris Næste artikel Mads Fuglede: Kritikere tegner et forkert billede af fiskebestanden. Der er nemlig fortsat liv i de danske have Mads Fuglede: Kritikere tegner et forkert billede af fiskebestanden. Der er nemlig fortsat liv i de danske have