Klare målsætninger og et smidigt system er vejen frem

DEBAT: Løkke skal sørge for, at der kommer bedre sammenhæng mellem korte og lange videregående uddannelser. Det mener Lisbeth Munksgaard fra Danisco, der desuden ønsker færre ministerier.

Af Lisbeth Munksgaard
Senior manager, Danisco

Danmark har fået en ny statsminister. Den situation får mange til at skrive ønskesedler, og blandt dem er Danisco og dermed dansk fødevareforskning.

Som en af landets mest forskningstunge virksomheder med et forskningsbudget som er sammenligneligt med det offentlige danske fødevareforskningsbudget, er det vel også passende at komme med et indspark i debatten, når nu det politiske lederskab skal til at udstikke de næste års retningslinjer.

Dansk fødevareforskning er i verdensklasse. Den kvalitet er opnået ved, at forskerne har tænkt på tværs af discipliner og teknologier og derved skabt noget unikt. Men vi står over for store udfordringer i verden. En af dem er, at vi skal fordoble udbuddet af fødevarer inden 2050 i en verden præget af klimaproblemer.

Smidigt og sammenhængene
Skal Danmark kunne spille en rolle og leve op til sit ry som vidensamfund, skal regeringen forstå at skabe et smidigt og samtidig sammenhængende system, så forskere og studerende samt virksomheder kan samarbejde uden barrierer.

Opskriften på det er bedre sammenhæng mellem korte og lange uddannelser. Det skal være nemmere for studerende, eller folk med ønske om videreuddannelse at komme videre i uddannelsessystemet. Hvis man allerede kan noget, skal der ikke være store hindringer på vejen for at kompetencerne kan indgå i et nyt vidensforløb.

For mange ministerier
Færre ministerier er også en stor fordel. Der må ikke være uhensigtsmæssige forhindringer, fordi ét ministerium holder på sit område og et andet på sit. Det er til hele samfundets bedste, hvis der er få ministerier, som forstår at samarbejde for et højere mål.

Det kræver naturligvis også, at de har en fælles forståelse af, hvad målsætningen er. Derfor bør statsministeren sammen med sine nærmeste politiske rådgivere sikre, at der bliver lavet nogle klare forskningsprioriteringer, der fokuserer på de områder, hvor erhvervslivet og universiteterne har deres styrker. Men vi kan ikke favne alt i verden. Derfor skal vi styrke de steder, vi er bedst i verden på, og så lade andre lande sætte sig på andre områder. Dernæst skal vi så samarbejde med andre lande, så både de og vi har gavn af hinandens suveræne viden.

Så hr. statsminister, sæt nogle enkle klare målsætninger og gerne på felter, som vi i forvejen er dygtige på. Skab et smidigt offentligt system, og se så det danske samfund komme tilbage på vækstsporet.

Forrige artikel Advarsler på øl er helt ude i hampen Advarsler på øl er helt ude i hampen Næste artikel Danskerne vil forebygge, og industrien skal hjælpe Danskerne vil forebygge, og industrien skal hjælpe