Foruroligende læsning

DEBAT: En ny rapport om børns sukkerindtag bekræfter forbrugerminister Carina Christensen i, at en "genstandsgrænse" er det rigtige tiltag, skriver hun.

Af Carina Christensen,
familie- og forbrugerminister (K)

Fødevareinstituttet har netop offentliggjort en omfattende rapport om "børn og unges måltidsvaner 2000-2004". Rapporten er en af de største analyser af børns kostvaner gennem mange år, og der er mildt sagt tale om foruroligende læsning. Rapporten viser med al tydelighed, at sodavand, slik og kager desværre er blevet en væsentlig del af børn og unges daglige kost.

En af de ting, der får mine alarmklokker til at ringe højt, er rapportens konklusioner om, at den er helt gal med de danske børns mellemmåltider. Sodavand, slik og kager fylder alt for meget, og den slags produkter skal efter min - og eksperternes mening - slet ikke være en del af børn og unges daglige kost. Sodavand og slik er nydelsesmidler, og nydelsesmidler bør kun indtages ved særlige lejligheder.

Alt for meget sødt
Rapporten bakker mig desuden op om, at mange børn og unge får alt for meget saft, sodavand og andre sukkersødede drikkevarer. Over to liter om ugen bliver det til, og det er alt, alt for meget i forhold til den halve liter, der ifølge eksperter er plads til i løbet af en uge.
 
Sukkersødede drikkevarer, kager og slik er nogle af de produkter, der udgør det helt store problem i forhold til overvægt blandt børn og unge. Der er derfor kort sagt brug for en styrket indsats for at begrænse forbruget af de usunde fødevarer. Og den kamp vil jeg tage op. Jeg lancerede derfor tidligere på sommeren en kampagne, som Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen i øjeblikket arbejder på at udvikle, og som vil blive iværksat i starten af det nye år. En kampagne, der blandt andet vil sætte fokus på det store samfundsproblem, børns sukkerindtag har udviklet sig til.

Jeg vil gerne understrege, at det er forældrenes ansvar at sikre, at deres børn lever sundt, og at deres kostvaner er sunde. Det er forældrene, der må sige fra over for børnene og begrænse deres indtag af sukker. Men det betyder ikke, at vi ikke kan hjælpe forældrene med information, viden og vejledning.
 
Genstandsgrænse kun en rettesnor
Derfor introducerede jeg for nogle uger siden en vejledende genstandsgrænse for drikkevarer tilsat sukker, der er tænkt som en rettesnor til forældrene. En genstandsgrænse, der har skabt debat og givet både ris og ros.

Jeg oplevede blandt andet at blive kritiseret for at stå i spidsen for en nypuritansk bevægelse, der ville banke moraliserende budskaber ind i befolkningen. En tåbelig beskyldning. Genstandsgrænsen er ikke et udtryk for en løftet pegefinger, men derimod en rettesnor til forældrene. Det er ganske enkelt et værktøj, der skal hjælpe forældrene i kampen mod sukker. Vi ved nemlig, at mange forældre ikke er klar over, hvor lidt sukker børn faktisk kan tåle at indtage i løbet af en uge. Vi har ikke brug for flere love, forbud eller løftede pegefingre.

Derimod har vi brug for en holdningsændring i befolkningen for at knække den stigende overvægtskurve. Og jeg tror på, at hvis man giver befolkningen den nødvendige information, vil de selv træffe det sunde valg. Forældre vil nemlig det bedste for deres børn.

Forrige artikel Danisco: Politikere hæmmer udvikling af fødevarer Næste artikel Sunde fødevarer skal være billigere