Danisco: Politikere hæmmer udvikling af fødevarer

DEBAT: Danmark risikrer at ende som et museum for fødevareproduktion fordi politikerne har et forældet billede af, hvordan man sikrer sunde fødevarer.

Af Leif Kjærgaard,
forskningsdirektør, Danisco A/S 

Når man følger debatten og udviklingen omkring fødevarer internationalt og i Danmark, kan man godt få den kætterske tanke, at Danmark slet ikke er eller ønsker at være en integreret del af verden.

Det er som om danske forbrugere og politikere vælger at træde til side og leve i en politisk korrekt drøm om svundne tiders landbrug, i stedet for at holde fast og udnytte den enorme ekspertise og de muligheder, der ligger for vores fødder.

Danmark har netop arbejdet sig fra at være det lille andelslandbrugsland til at være et land med styrke og talent for meget mere - også i fødevaresektoren.

Klog mad mod fedme
Andelen af færdig mad og "sofistikeret" mad stiger rundt om i verden - venture branchen begynder at investere i start-up firmaer, der udvikler "smart food" - og vi ser stadig en stigende overvægt og fedme i hele verden.

De helt store fødevarekoncerner køber samtidig mindre firmaer, der har ført sig frem med ernæringsforbedrede fødevarer, så de med rette kan lave en mere sund profil i deres markedsføring

Men i Danmark taler man om ernæringsmærker, økologi og de vist ganske få fødevareproducenter, der ikke holder sig inden for lovens rammer. Og man diskuterer, hvordan det kan begrunde øget kontrol og dermed flere omkostninger for branchen og i sidste ende for forbrugerne.

Danmark har en meget velkvalificeret forskningsaktivitet inden for mange fødevarerelaterede områder og har nogle dygtige fødevarevirksomheder. Det kan og bør bruges som afsæt til at vinde markedsandele på verdensplan.

Sund mad er andet en pesticidfri fødevarer
Men det kræver, at der lyttes til, hvad der rør sig ude i verden, og at vi ikke forstener i en tro på, at hvis vi bare dyrker grøntsagerne uden sprøjtemidler, så vil verden nok ende med at gøre de samme politisk korrekte ting og alle smile med røde æblekinder.

Jeg foreslår, at politikerne tænker større og mere globalt og satser på forskning, der kan være grundlag for en styrkelse af de fødevarevirksomheder, der har perspektivrige ideer og tanker, så vi ikke ender som Europas landbrugsmuseum.

Vel kan det være dejligt med økologisk mad og romantiske gårdmejerier, men skal Danmark markere sig internationalt og sikre sig en førende stillling i fødevarebranchen, så skal der mere til.

Talentet er der. Er der også politikere med visionerne. Vi har chancen for at vinde udadtil uden at tabe indadtil. Og lad mig lige til sidst slå fast, at resultatet skal være sunde, velsmagende og nærende fødevarer, der produceres uden at ødelægge naturen og miljøet.

Forrige artikel Hvem er de heldige vindere? Næste artikel Foruroligende læsning Foruroligende læsning