Færre svin - mere miljø og klima

DEBAT: Landbruget skal nytænkes, hvis ikke miljø og klima skal lide uoprettelig skade. Derfor skal vi sætte en stopper for svineproduktionen, som vi kender den i dag, skriver fødevareordfører Per Clausen (EL).

Af Per Clausen
Fødevareordfører, EL 

Den danske svineproduktion er hverken miljømæssigt eller økonomisk bæredygtig. Derfor er det paradoksalt, at ingen tilsyneladende tør stille spørgsmålstegn ved det gigantiske omfang, denne produktion har fået.

Miljømæssigt er der tale om en lang række paradoksale og urimelige forhold. En stor del af foderet til svinene produceres i Sydamerika. Vi beslaglægger altså jord, der ellers kunne bruges til en produktion, der var rettet mod lokale behov eller kunne bevares som natur. Herefter transporteres foderet til Danmark på de skibe, som har et afgørende ansvar for, at Danmarks CO2-udslip er steget med 60 procent fra 1990 og til i dag, men den økonomiske vækst kun har været på 40 procent.

Fra Danmark transporteres svinene enten som smågrise eller slagtesvin til Tyskland, hvor de slagtes af underbetalte polske kolonnearbejdere. Herefter distribueres de færdige produkter til hele verden.

Omlæg til økologi
Miljømæssigt og dyrevelfærdsmæssigt er denne produktionsproces helt uacceptabel. At bruge gyllen til at producere biobrændsel kan måske medvirke til at afhjælpe de værste lugtgener og hjælpe på svineproducenternes økonomi, men ændre ved at denne produktion er alt andet end bæredygtig, kan det ikke.

For et at skabe et bæredygtigt dansk landbrug er det altafgørende at antallet af svin reduceres markant. I løbet af en årrække skal svineproduktionen reduceres til mindre end halvdelen af det nuværende omfang. Dette vil ske naturligt ved omlægning til økologisk drift, da økologireglerne vedrørende dyrehold lægger visse begrænsninger på antallet af dyr per arealenhed. Det vil imidlertid være nødvendigt med et omgående svinestop, så kommunerne ved at de ikke kan give tilladelse til udvidelser af flere svinebrug.

Landbruget trænger til visioner
Der er ikke nogen tvivl om, at en reduktion i det globale CO2-udslip står i modsætning til at en fortsat vækst i kødforbruget. Derfor vil det være både miljømæssigt og økonomisk fornuftigt, hvis dansk landbrug indstiller sig på en produktion af mindre omfang, hvor produkternes værdi og kvalitet til gengæld er større.

Regeringens aftale med Dansk Folkeparti om "grøn" vækst vil føre til mere af den samme landbrugsproduktion, som vi kender i dag. Fortsat ødelæggelse af naturen, stort CO2 udslip og en energisektor, der bliver afhængig af affaldet fra en miljømæssigt katastrofal landbrugsproduktion, er den udvikling vi kan se frem til, hvis VKO får lov til at bestemme i fremtiden.

Heroverfor er det nødvendigt med et klart, visionært og konkret alternativ fra oppositionens side. En vigtig del af et sådant alternativ er en markant reduktion og omlægning af svineproduktionen.

Forrige artikel Er mælken fredet? Er mælken fredet? Næste artikel Færre svin – mindre konkurrencekraft Færre svin – mindre konkurrencekraft