EU enige om forbud mod fiskeudsmid

KORT NYT: EU's ministre har besluttet, at alt udsmid af fisk skal stoppes. Men et totalforbud mod at smide fisk ud kommer først i 2019.

EU's fiskeriministre blev natten til onsdag enige om et udsmidningsforbud af fisk. Allerede fra næste år bliver det forbudt at smide makrel, tobis og sild overbord, men først i 2019 vil det være totalt forbudt at smide fisk ud. 

Den danske fødevareminister, Mette Gjerskov (S), glæder sig over, at det udsmidningsforbud, som Danmark forhandlede på plads under sit EU-formandskab tilbage i juni-måned, dermed står fast:

"Det er dejligt, at enderne nåede sammen til sidst, og det er selvfølgelig særligt tilfredsstillende, fordi Danmark støbte fundamentet til den her aftale under det danske formandskab. Jeg er vældig godt tilfreds med, at vores forhandlingsresultat fra formandskabet har stået sin prøve i nat - og overlevet," siger fødevareminister Mette Gjerskov i en pressemeddelelse.

En aftale med undtagelser
Fødevareministeren havde dog gerne set, at forbuddet blev indfaset hurtigere. Hun arbejdede for et forbud allerede fra 2018, men det bliver altså først en realitet fra 2019.

Særligt Tyskland og Frankrig pressede på for at få forsinkelser og undtagelser.

"Flere lande gjorde opmærksom på særlige problemer, og alle ønskede undtagelser. Nu har vi givet mulighed for at smide fisk ud, hvis de ikke kan tages med i land, eller hvis de ikke er noget værd," siger Mette Gjerskov til DR. 

Udsmidsforbuddet gælder ikke de fiskearter, som man ved overlever, når de bliver smidt tilbage i havet. Der vil ligeledes være enkelte andre undtagelser i tilfælde, hvor det er svært at undgå bifangst.

Desuden vil det være muligt efter særlige regler at have et udsmid på op til syv procent, når aftalen er endelig indfaset.

Forrige artikel Her er de grønne dele af regeringens vækstplan Her er de grønne dele af regeringens vækstplan Næste artikel Gjerskov vil ikke garantere stop for skatter og afgifter