Her er de grønne dele af regeringens vækstplan

VÆKST: Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) præsenterede tirsdag sin "Vækstplan DK". Læs den her og se, hvad regeringen vil gøre på det grønne område.

Danmarks økonomi er udfordret, og derfor skal produktiviteten og konkurrenceevnen forbedres, hvis der skal skabes vækst og job i landet.

Det var hovedpointen, da statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) sammen med blandt andre økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) tirsdag formiddag præsenterede regeringens udspil "Vækstplan DK - Stærke virksomheder, flere job".

Læs det her.

På den grønne front vil regeringen blandt andet sænke energiafgifterne og droppe de bebudede kørselsafgifter. Helt konkret ønsker regeringen at:

  • Fremrykke afgiftslempelser på procesenergi, der blev aftalt i energiaftalen fra maj 2012, så virksomhederne allerede i 2014 opnår den fulde lempelse.

  • Afskaffe virksomhedernes betaling af energispareafgiften (CO2-afgift) på elektricitet, så produktionsomkostningerne nedbringes.

  • Afskaffe virksomhedernes betaling af eldistributionsbidraget, så produktionsomkostninger og administrative omkostninger ved betaling af eldistributionsbidraget nedbringes.

  • Sænke omkostningerne på affaldsområdet, der blandt andet sikrer kapaciteten til behandling af farligt affald.

  • Afskaffe den vækstbaserede emballageafgift.

  • Droppe de bebudede kørselsafgifter for lastbiler og støtte jernbanegodstransporten.

  • Sænke spildevandsomkostningerne for store virksomheder med 700 millioner kroner.

  • Stille krav om, at der udrulles fjernaflæste elmålere til hele landet for at styrke konkurrencen på elmarkedet.

  • Energirenovere statens kontor- og universitetsbygninger ved at afsætte 50 mio. kr. årligt i 2014 og 2015 til det. Derudover vil regeringen på baggrund af en analyse overveje, om der kan opnås yderligere CO2-gevinster gennem bedre udnyttelse af overskudsvarme fra virksomheder.

  • Gøre det lettere at få gennemført energibesparelser. Inspireret af den engelske Green Deal-model vil regeringen indføre et dansk energisparekoncept, som skal bidrage til at effektivisere landets energispareindsats.

  • Afsætte 52 mio. kroner ekstra om året til område- og byfornyelse i de små landsbyer. Pengene skal blandt andet gå til nedrivning af tomme huse. 

  • Fremrykke aktiviteter i forbindelse med Femern Bælt-projektet på op til 1 mia. kr. fra 2015-2016 til 2013-2014.

Til gengæld vil regeringen ikke røre ved NOx-afgiften, og den ønsker også at fastholde de økonomiske rammevilkår i Nordsøaftalen, da de ifølge regeringen er både "balancerede og holdbare". Nedsættelsen af selskabsskatten fra 25 pct. til 22 pct. vil dog ikke omfatte overskud ved indvinding af olie- og naturgas.

"Det er centralt for regeringen at skabe gode rammer for Danmark som grønt viden- og produktionssamfund. Vi skal udnytte vores førerposition på det grønne område. Men vi skal også sørge for, at de konkurrenceudsatte og energiintensive virksomheder får tid til at tilpasse sig. Internationalt set har Danmark høje energiafgifter. Det har bidraget til, at danske virksomheder er blandt de mest energieffektive, og det bidrager til at opfylde målene i miljø og
klimapolitikken," skriver regeringen i udspillet.

Opdateres

Forrige artikel Gjerskov: Landbrugsstøtten kan udregnes på flere måder Gjerskov: Landbrugsstøtten kan udregnes på flere måder Næste artikel EU enige om forbud mod fiskeudsmid