Ernæringsmærket er ingen varedeklaration

DEBAT: Ernæringsmærket er ikke kun information til de veluddannede, men kan forstås af enhver forbruger på et splitsekund, skriver forbrugerministeren.

Af Carina Christensen
Familie- og forbrugerminister (K)

Ebbe Lundgaard forsøger på Altinget.dk at skyde ernæringsmærket ned ved at omtale det som "yderligere oplysning til de veluddannede", men det er jo ikke korrekt. Hvis ernæringsmærket bliver udbredt, får forbrugerne et konkret og effektivt redskab i indkøbssituationen, fordi det indeholder tydelig og letforståelig information om det produkt, forbrugeren står med i hånden nede i supermarkedet. Derfor ærgrer det mig også, at Ebbe Lundgaard og andre fra detailhandlen udviser skepsis over for at bruge mærket.

Kategorierne "Spis mest, mindre og mindst" er lette at afkode, uanset hvor længe man har gået i skole, eller hvor travlt man har, når man handler. Mærket kan aflæses og forstås på et splitsekund af enhver forbruger, hvilket er hele filosofien bag mærket: Eksperterne har gjort forarbejdet, dvs. foretaget en samlet ernæringsmæssig vurdering af fødevaren, således at også de forbrugere, der har svært ved at afkode varedeklarationerne, får et grundlag at vælge på i indkøbssituationen.
 
Ebbe Lundgaards kritik er derfor skudt forbi målet, og han burde i stedet arbejde for, at FDB's og COOP's butikker bruger mærket på deres varer. På den måde ville COOP og FDB gå foran ved at vise et medansvar for danskernes sundhed. For selvom det primært er et personligt ansvar at leve sundt, må vi samtidig indse, at fedme er et samfundsproblem, som vi alle har et ansvar for at løse. Ernæringsmærket vil være en vigtig brik i det arbejde.

Forrige artikel Bedre fødevarer – og bedre hygiejne? Næste artikel Sæt fart på fødevareforskningen Sæt fart på fødevareforskningen