DI Fødevarer ønsker flere råvarer og færre afgifter

DEBAT: Lavere omkostninger til fødevarekontrol, omprioritering af forskningen og et større råvaregrundlag er blandt ønskerne til en kommende regering fra fødevareindustrien, skriver Ole Linnet Juul, branchedirektør for DI Fødevarer.

Af Ole Linnet Juul
Branchedirektør for DI Fødevarer

Valgkampen raser, og der er politik på dagsorden i alle medier. DI Fødevarer vil opfordre en kommende regering til at arbejde konstruktivt med de rammevilkår, fødevarevirksomhederne har. Uden de arbejdspladser og de eksportindtægter, som fødevarebranchen leverer, er der færre penge til sundhedsvæsenet, skolerne og ældreomsorgen.

Vi glæder os over, at begge sider af det politiske spektrum har meldt ud, at der skal gøres noget ved fødevareafgifterne. Det er en god prioritering. Mange fødevareudgifter er så komplicerede, at virksomhederne må have fat i en revisor, hver gang de ændrer opskriften på en fødevare. Bureaukratiet står simpelthen ikke mål med de penge, der opkræves.

En dyr kontrol
Vi glæder os også over, at der er indgået et bredt forlig om fødevarekontrollen. Men vi synes stadig, at der er for høje omkostninger ved fødevarekontrollen. Den danske kontrol er dyrere end flere af vores nabolandes, og samtidig har vi en meget høj regelefterlevelse.

Ud over kontrol vil vi foreslå at se på mulighederne for at kommunikere om indholdet i fødevarerne. Vi kan se et stort marked for sundhedsfremmende fødevarer, men rammerne for at fortælle om dem, er meget strikse.

Endelig glæder vi os over, at der er bred opbakning til en mere målrettet regulering af landbrugserhvervet. Vores virksomheder har brug for et større råvaregrundlag for fortsat at kunne konkurrere på verdensmarkedet. En ny regering har et stort arbejde foran sig med at nytænke lovgivningen.

Forskning i vækstbrancher
Afgifter, fødevarekontrol og andre rammevilkår er af stor betydning for fødevarebranchen. Men hvis Danmark fortsat skal være i front som fødevarenation, er det vigtigt, at vi prioriterer forskning og udvikling.

I efteråret er DI Fødevarer og en række andre organisationer, universiteter og virksomheder gået sammen om et Nationalt Ingrediens Center. Det skal fremme den danske ingrediensbranche, som er en af de mest succesfulde globalt set. Det er vigtigt fortsat at have politisk opbakning til forskning og uddannelse i vækstbrancher som ingrediensbranchen.

Fødevareministeriet bruger over en halv milliard kroner om året til forskningsbaseret myndighedsbetjening. DI Fødevarer ser gerne, at disse midler i stigende omfang bruges til forskning i løsninger og innovation, frem for primært at fokusere på risikovurderinger.

Konkurrencen truer
En ny fødevareminister får ansvaret for et område, hvor danske virksomheder gør sig bemærkede rundt omkring i verden, fordi vi producerer fødevarer, hvor fødevaresikkerheden er i top, og der er taget hensyn til både miljø og dyrevelfærd. Men vi er ikke alene på verdensmarkedet.

Hvis vi fortsat skal være i front, skal en ny regering gøre en indsats for rammevilkårene både her i Danmark og i EU og investere i området både med hensyn til forskning og uddannelse. Potentialet er der – det gælder om at gribe det og fastholde en vækstdagsorden!

Forrige artikel L&F: Stadig gevinster at høste L&F: Stadig gevinster at høste Næste artikel Solid økologipolitik – men behov for ”game changers” Solid økologipolitik – men behov for ”game changers”