Antibiotikaresistens i GMO er imod al sund fornuft

DEBAT: Antibiotikaresistente markører i GMO-majs kan ifølge Rikke Lundsgaard fra Danmarks Naturfredningsforening forstærke det alvorlige sundhedsproblem med stigende antibiotikaresistens.

Af Rikke Lundsgaard

 

Landbrugspolitisk medarbejder, Danmarks Naturfredningsforening

Hvis regeringen gør alvor af at godkende en GMO-majs med antibiotika-markør, er det en beslutning, der går imod al sund fornuft og imod et Folketingsflertal fra før valget i 2011.

Antibiotika-markøren i GMO-majsen kan være med til at forstærke det alvorlige problem med antibiotikaresistens, som er en stigende trussel mod vores sundhed. Problemet bliver mere og mere akut, fordi vi selv stopper os med antibiotika, og fordi husdyrene bliver behandlet fra en kant af.

De resistente bakterier er mere dødelige end deres ikke-resistente slægtninge. Resistensproblemet er i begyndelsen af 2013 blevet så alvorligt, at Storbritanniens øverste medicinaldirektør Dame Sally Davies har advaret om, at antibiotikaresistens er blevet så udbredt, at det udgør en dommedagslignende trussel, hvor selv små infektioner i fremtiden ikke kan behandles.

Antibiotikaresistens i GMO-majs er en såkaldt markør. Det har intet med selve forandringen i DNA at gøre. Der findes alternativer til den form for markør. Og der findes helt sikkert også alternativer til en GMO-majs, som ingen andre end Monsanto vil få glæde af.

Forrige artikel At købe lokalt At købe lokalt Næste artikel EU bør stoppe skattebetalt overfiskeri  EU bør stoppe skattebetalt overfiskeri