Alle børn fortjener sund mad

DEBAT: Familier med overvægtige børn skal kunne få ordineret gratis besøg hos diætister, mener formanden for Kost- og Ernæringsforbundet.

Af Ghita Parry, formand for Kost & Ernæringsforbundet

Når vi skal have knækket fedme-kurven, skal vi spille på mange instrumenter på én gang. Mange indsatsområder skal aktiveres. Det er nødvendigt, hvis vi for alvor skal have vendt udviklingen for den generation, der i dag befolker vuggestuer, børnehaver og skoler. Så vi hjælper dem til at undgå at ende som xxl'ere.

Det er ikke nok at ønske sig slikhylderne i supermarkedet flyttet op i voksenhøjde. Og det er ikke nok at give varer et ernæringsmærke.

En indsats direkte og sammen med familien er nødvendig, hvis flere af nutidens børn skal udvikle sig til sunde, slanke borgere, som ikke blot på grund af deres størrelse er en stor belastning for sundhedsvæsenet. 

Familier skal have konkrete råd
Alt for mange børn lever et trist liv med et lavt selvværd og oplever mobning i skolen på grund af deres størrelse, og fordi det er svært at finde smart tøj til børn og unge i størrelse xxl.

Børnene har brug for konkrete råd. Råd som for at være effektive skal omfatte hele familien.

Derfor er det oplagt at benytte sig af den viden og kompetence, de kliniske diætister har.

Jeg er overbevist om, at en klinisk diætist kan være et godt bindeled. Diætisten har kompetence og indføling med, hvilke fødevarer en familie skal vælge for at leve et sundere liv. Så er hele familien med på, hvad der skal til, og kan bruge rådene, så alle til hverdag får en sundere og dermed slankere levevis.

Besøg hos diætister over sygesikringen
Familier med for tykke børn skal kunne få ordineret besøg hos en diætist betalt via sygesikringen, så det ikke er økonomien, der forhindrer familien i at tage initiativ til at leve et sundere liv.

At få hjælp af en diætist kan være en god ide til at finde rundt i junglen af fødevarer for at finde frem til de sunde. Og at få hjælp til at få overblik over, hvad familien egentlig spiser derhjemme, kan være netop dét kick, der skal til for at komme i gang.

Min pointe er ikke, at alle Danmarks unger og deres familier vederlagsfrit skal kunne frekventere en diætist. Nej, det tilbud skal forbeholdes de særligt udsatte børn og unge, og familiens læge skal være med i vurderingen af, hvem der har behov for denne særlige hjælp.

Lykkes det, er der ikke tvivl om, at hele familien, producenterne af sunde fødevarer og samfundsøkonomien alle bliver vindere.   

Forrige artikel Fødevarestyrelsen: Økologer tager fejl Næste artikel Tænketank: Privatiser fiskestimerne