Frie Bønder - Levende Land siger fra

DEBAT: Grøn Vækst er blottet for effektive løsninger på landbrugets krise, skriver Ole Kjærulff Davidsen, formanden for Frie Bønder - Levende Land.

Af Ole Kjærulff Davidsen
Formand for Frie Bønder - Levende Land


Den 16. marts 2010 bliver efter alt at dømme dagen, hvor et snævert flertal i Folketinget vedtager den stærkt omstridte L39, loven som ophæver alle begrænsninger på landbrugs størrelse, ophæver ethvert krav om sammenhæng mellem dyrket areal og husdyrhold, og åbner for andre ejerformer end selveje. L39 er en del af et større lovkompleks, der igen indgår i den såkaldte "Grøn Vækst"-plan.

Såvel Landbrug og Fødevarer som Økologisk Landsforening har bakket op omkring "Grøn Vækst", mens det såkaldte Bæredygtigt Landbrug og Frie Bønder - Levende Land meget klart har sagt fra.

Problemer
Frie Bønders modstand retter sig især imod to forhold:

Dels L39, som vi mener vil drive udviklingen af dansk landbrug yderligere i den forkerte retning: Større, mindre rentable brug, ringere dyrevelfærd, yderligere miljøforringelser, færre mennesker i landdistrikterne, etc.

Dels at "Grøn Vækst" er blottet for effektive løsninger på landbrugets krise, herunder tiltag der kunne løse problemerne for de tusinder af familier, som er i overhængende fare for at måtte forlade deres bedrifter. Således gør "Grøn Vækst" intet for de mellemstore, konventionelle landbrugere, som i nogen grad uforskyldt er endt i en umulig situation, som de ikke uden hjælp kan bringe sig fri af. Den bebudede skattelettelse hjælper ikke meget, og er desuden ikke målrettet dem, som har mest behov for hjælp, herunder de som rammes hårdest af "Grøn Væksts" miljøkrav.

Alternativt forslag
Frie Bønder - Levende Land har som bekendt foreslået en ny udstykningspolitik som krumtap for en løsning af landbrugets problemer. Den såkaldte Dalby-model anskueliggør, hvordan en afvikling af økonomisk insolvente industribrug kan gennemføres ved at erstatte disse med talrige mindre heltids- og deltidsbrug med en højere rentabilitet og med en øget kapitaltilførsel og et øget skattegrundlag i landdistrikterne til følge.

Planen om udstykninger har den store fordel, at den muliggør, at kriseramte landmænd kan blive på deres ejendomme, efter at disse har gennemgået en slankning ved frasalg til oprettelse af nye brug.

Oppositionen imod
En samlet opposition i Folketinget har erklæret, at L39 er så farlig og har så uoverskuelige konsekvenser, at man efter et kommende regeringsskifte snarest vil suspendere L39 og nedsætte en kommission, som nøje skal gennemgå landbrugets forhold og skabe grundlaget for en anden og bedre landbrugspolitik.

Frie Bønder - Levende Land opfordrer hermed hver enkelt af regeringsblokkens folketingsmedlemmer til nøje at overveje, om ikke netop tirsdag d. 16. marts 2010 er dagen, hvor samvittigheden og ikke partidisciplinen skal bestemme, hvordan der skal stemmes.

Desperat tiltag
L39 vil med sit angreb på selvejet, på al sammenhæng i jordbruget og på princippet om dansk jord på danske hænder udgøre et dybt og livstruende snit i den danske identitetsfølelse og i landets sammenhængskraft i det hele taget. Og bemærk venligst: Der er ingen tvingende grunde til dette desperate tiltag.

Et udredningsarbejde vil vise, at der med baggrund i ånden fra landboreformerne og fra Statshusmandsloven af 1919 kan udarbejdes planer, som vil bringe dansk landbrug, dansk natur og de danske landdistrikter videre ind i en fremtid, hvor der bliver sund økonomi i at omstille jordbruget til større bæredygtighed.

Forrige artikel Dansk gastronomi – en succes på lånt tid? Dansk gastronomi – en succes på lånt tid? Næste artikel Vi skal løse landbrugets krise med en målrettet indsats