Forskellen skal mærkes – internationalt!

DEBAT: Nytårsforsættet fra fødevareindustrien er at sikre, at flere regler på området bliver fælleseuropæiske, lyder det fra Ole Linnet Juul, DI Fødevarer.

Af Ole Linnet Juul
Branchedirektør, DI Fødevarer

Vi har siddet ved julebordet og hygget os med andesteg og rødkål. Både klimadebatten og den økonomiske krise har været langt væk for de fleste.
Men det nye år er gået i gang, bukserne strammer lidt, og vi må hellere gi' den en ekstra skalle på arbejdspladsen, for vi nåede vist ikke det hele sidste år... Det er tiden for nytårsforsætter anno 2010.

Inden vi kommer for godt i gang, kan vi nok tage ved lære af den internationale klimaforståelse, der blev opnået før jul. Klima berører os alle, og derfor må det håndteres internationalt - også selv om vi alle har et både nationalt og personligt ansvar for at vælge et bæredygtigt liv.

Tilsvarende bør vi politisk også på andre områder tænke internationalt. I Danmark kan vi ikke stå alene med at løse hverken fedmeepidemien eller den økonomiske krise. Der skal et internationalt perspektiv på.

Global handel - fælles regler
Fødevareindustrien er i dag tæt integreret i et globalt netværk af råvareleverancer, afsætningskanaler, investeringer og ejerskab. Danske fødevarevirksomheder eksporterer 2/3 af de producerede varer - og tilsvarende importerer vi 2/3 af fødevarerne - hovedparten til de europæiske lande syd for grænsen.

Samtidig med at alle reb skal rebes for at sikre vækst og beskæftigelse i fødevarevirksomhederne i 2010, bør ethvert politisk eller administrativt tiltag rettet mod fødevareindustrien tage afsæt i det globale perspektiv, så initiativerne understøtter virksomhedernes muligheder på den globale markedsplads. Kun derved får vi ordentlige rammevilkår.

Derfor skal mærker, ernæringsoplysninger, regler for koffeinindholdet i energidrikke og krav til reduktion af transfedt-indhold eller særskatter håndteres på europæisk niveau. Bevares, det er selvfølgelig nemmere at blive enige om et nordisk ernæringsmærke, ligesom det er nemmere at styre et dansk økologimærke og sætte nationale standarder for, hvordan fødevarer anprises. For internationale aftaler kræver, at vi nogle gange går på kompromis med vores synspunkter.

Men de europæiske aftaler er langt mere effektive til at håndtere vores ernæringsmæssige udfordringer, samtidig med at vi fastholder en konkurrencedygtig dansk fødevareproduktion.

Konkurrencedygtighed kræver europæiske standarder
Forskellen kan mærkes for alle, når vi skaber de bedste betingelser for danske fødevarevirksomheders handel og understøtter den høje standard i vores fødevareproduktion gennem en international tilgang.

Derfor må nytårsforsæt for fødevareområdet handle om:

- at sikre, at alle fødevarepolitiske aftaler og reguleringer er europæisk forankrede

- at skabe et konstruktivt samarbejdsmiljø mellem virksomheder og myndigheder

- at understøtte virksomhedernes udvikling og markedsføring af fødevarer

I håb om et konkurrencedygtigt 2010!

Forrige artikel Køer skal på græs Næste artikel Krav til råvareleverandører skal med i madordning Krav til råvareleverandører skal med i madordning