Køer skal på græs

DEBAT: Det er yderst tankevækkende, at samtidig med at lovforslaget om hold af kvæg bliver fremlagt, bliver ordet "taberko" føjet til det danske sprog, skriver Enhedslistens fødevareordfører.

Af Per Clausen (EL)
Fødevareordfører

Kravet om, at køer skal på græs om sommerhalvåret er i flere år blevet fremført af dyreværnsorganisationerne.

For et par år siden stillede Enhedslisten forslag om dette i Folketinget. Dengang accepterede vi at afvente en rapport fra et arbejdsudvalg, som Justitsministeriet havde nedsat for at se på køers velfærd.

Desværre ser det ud til, at regeringens opfølgning på dette udvalgs arbejde ikke fører til, at køer kommer på græs. Selv kvierne afviser justitsministeren at give denne ret. Det blev ellers anbefalet af et flertal i det nedsatte udvalg.

Malkekøer har væsentlig dårligere velfærd og en øget risiko for at dø for tidligt, hvis de ikke kommer på græs. Det er dokumenteret, derfor er afvisningen af at lade køerne komme på pres udtryk for en kyniske tankgegang, hvor man prioriterer industrilandbrugets økonomi højere end dyrevelfærd.

De økologiske landmænd har jo dokumenteret, at det er muligt at lade køerne komme på græs. Det er altså ikke, fordi det er praktisk umuligt at gennemføre dette forslag, at man afviser det.

Afvisningen af at sikre, at alle malkekøer og kvier kommer på græs, hænger alt for godt sammen med den aftale, VKO har indgået om at åbne op for husdyrhold uden at stille krav om, at der skal være jord i tilknytning til denne produktion.

Man ønsker yderligere at give industrilandbruget bedre konkurrenceevne i konkurrencen med produktionsformer, hvor dyrene er fritgående.

Derfor ved vi godt, at ønsket om at få malkekøerne på sommergræs er op ad bakke, men det er alligevel med stor skuffelse, at vi erfarer, at det fremover vil være lovligt at beholde køerne i stalden året rundt.

Jeg håber, at et flertal i Folketinget vil sætte hælene i, og i det mindste garantere, at kvierne kommer på græs om sommeren.

Det er yderst tankevækkende, at samtidig med at lovforslaget om hold af kvæg bliver fremlagt, bliver ordet taberko - en malkeko, der ikke trives - føjet til det danske sprog.

Som det naturligste i verden accepteres det, at man i den produktion, vi har i dag, har et stort antal taberkøer.

I denne situation bliver det særlig interessant at følge Dansk Folkepartis stillingtagen. DF forsøger at spille rollen som dyrenes bedste ven, men når partiet kommer i konflikt med industrilandbrugets økonomiske interesser, kniber det ote med at holde fast.

Vi får se, hvordan det går denne gang.

Forrige artikel Universiteterne skal styrkes på fødevareomådet Næste artikel Forskellen skal mærkes – internationalt!  Forskellen skal mærkes – internationalt!