Anbefalinger er uegnede for børn

DEBAT: Styrelsens anbefalinger for sund frokost i daginstitutioner er for usunde og passer ikke til børnene. Det mener Ghita Parry, formand for Kost & Ernæringsforbundet, der ønsker mere helhedsorienterende anbefalinger.

Af Ghita Parry
Formand for Kost & Ernæringsforbundet

Fødevarestyrelsen har lavet nogle foreløbige anbefalinger til, hvilken mad børn i daginstitutioner skal have i forbindelse med regeringens madordning i daginstitutioner, der begynder senest den 1. januar 2010.

For at sige det kort, så håber jeg ikke, at nogen børn får mad ud fra de anbefalinger, som Fødevarestyrelsen er kommet med.

Styrelsens anbefalinger for sund frokost i daginstitutioner passer ikke til de små mennesker, der skal leve af maden. Anbefalingerne passer heller ikke til de erfaringer, som Kost & Ernæringsforbundets medlemmer på området har. Og de ved, hvad de taler om.

Den gode hverdagsmad
Vi trækker på erfaringer fra 140 medlemmer, der arbejder med mad til børn i daginstitutioner til hverdag. Kost & Ernæringsforbundet har samlet dem for at give professionel sparring til Fødevarestyrelsen. Styrelsen har nemlig selv opfordret til, at vi kommer med kommentarer til de foreløbige anbefalinger til mad i daginstitutioner.

Kost & Ernæringsforbundet arbejder med konceptet Den gode hverdagsmad, der tager udgangspunkt i den person, der skal spise. I det her tilfælde barnet og barnets behov.

Ikke kun frokost
Det er en fatal fejl, at regeringens madordning kun handler om frokosten. Det kan hverken anbefalinger eller professionelle, kostfaglige medarbejdere rette op på. Hvis en madordning til børn i daginstitutioner på nogen måde skal kunne fungere, er det nødvendigt at tænke i helheder. Tænke i den mad, barnet skal have i løbet af den tid, det opholder sig i daginstitutionen. Ikke kun frokosten.

Professionelle, kostfaglige medarbejdere planlægger maden, så den passer til barnets behov i løbet af institutionsdagen. Det forventer jeg også, at anbefalingerne fra Fødevarestyrelsen kommer til at tage højde for. Ellers er madordningen og anbefalingerne intet værd.

Børns appetit passer sjældent med spisetiderne. Blandt andet derfor skal helheden med i anbefalingerne. Vi kan ikke leve med, at børnene går rundt og er utilpasse, fordi maden ikke er fordelt passende over hele dagen.

Laves i institutionerne
Børnene har brug for oplevelser og sammenhæng i deres hverdag, derfor mener Kost & Ernæringsforbundet, at måltidet skal laves i selv institutionen. På den måde vil børnene få den bedste oplevelse af råvarer og madlavning. Indtil videre er der ingen krav om, at maden skal laves i selve institutionen. Men det synes jeg, at Fødevarestyrelsen skal anbefale - for børnenes skyld.

Fødevarestyrelsen bør også lægge rammerne for, hvordan det skal dokumenteres over for børn og forældre, at maden i institutionerne passer til børnenes behov. Det kan diskuteres, om en enkelt kostfaglig medarbejder i en institution skal bruge sin sparsomme tid på at dokumentere næringsindholdet i maden. Det er et omfattende arbejde at lave de beregninger. Måske ville det være bedre, at det bliver anbefalet at registrere dosmersedler, så det kan ses, hvad der er indkøbt. Det vil give et brugbart billede af madens kvalitet i den enkelte institution. Det kræver mindre tid - til gavn for børnene.

Brug for flere ressourcer
Det kan undre, at Fødevarestyrelsen, jeg anerkender som stedet med viden og erfaringer, ikke for nærværende leverer mere helhedsorienterende anbefalinger - måske skyldes det de talrige nedskæringer, som styrelsen til stadighed udsættes for.

Min opfordring til regeringen er: Giv vores eksperter - som vi alle har brug for - mulighed for at levere et anstændigt og velkvalificeret arbejde. Giv dem de ressourcer, der skal til for at løfte opgaven.

Forrige artikel Danskerne vil forebygge, og industrien skal hjælpe Danskerne vil forebygge, og industrien skal hjælpe Næste artikel Skattereformen fortjener en sund Skattereformen fortjener en sund "avec"