Tak, Eva Kjer Hansen

DEBAT: Alle fødevarevirksomheder bør behandles lige for loven - såvel Coca-Cola som helseolieproducenter, skriver dagens debattør.

Af Morten Mauritson,
Far, Kernesund Familie 

Jeg synes, det var utrolig glædeligt at se den imødekommenhed Eva Kjer Hansen og Fødevarestyrelsen viste over for Coca-Cola, der ikke var tilfreds med den kampagne mod sukkervand til børn, som Fødevarestyrelsen havde lanceret.

For det viser jo, at der er mulighed for konstruktiv dialog med de danske fødevaremyndigheder, når det gælder de produkter, der står på hylderne i de danske butikker.

Nu er mit store jule-ønske, at andre virksomheder, der arbejder med fødevarer, kan og vil blive mødt med den samme imødekommenhed. For det handler vel ikke om at have så gode advokater og så mange penge, at man kan få det, som man vil have det? Det kan jeg i hvert fald ikke tro.

Derfor må tilbagetrækningen af kampagnen betyde, at alle andre også kan komme i direkte dialog med ministeren og alle hendes embedsmænd, når det gælder fødevarer!?

Jeg ved, at der er rigtig mange producenter og leverandører i brancherne for sunde fødevarer, der brændende ønsker sig en åben dialog med de danske fødevaremyndigheder.

Jeg ved også, at mange af dem drømmer om at få vejledning i, hvordan de bedst kan lancere deres produkter, så de lever op til de krav, fødevaremyndighederne har til dem.

Desværre ved jeg også, at det er ren ønsketænkning for mange af dem.

Nej tak til helse-olier
Senest har jeg været vidne til sagen om de mange helse-olier, der er på det danske marked i dag. Dem er hverken Forbrugerrådet eller Fødevarestyrelsen sultne efter.

http://www.altomkost.dk/ fortæller Fødevarestyrelsen endda forbrugerne, at børn og voksne ikke har behov for ekstra olier. I artiklen fortæller en Hanne Høberg Hansen, at hvis man spiser, som de fleste gør, får man dækket sit behov for vigtige fedtstoffer.

Sagen er bare den, at der ikke rigtig er nogen, der ved, hvad det vil sige at spise "som de fleste gør"!

Fødevarestyrelsen fortæller selv, at det desværre kun er to procent af den danske befolkning, der lever efter de 8 kostråd. Så hvordan kan styrelsen vide, hvordan de fleste spiser?

Og er det styrelsens opgave at gå ud og advare imod specifikke produkter? For så synes jeg da, at vi skal vende tilbage til Coca-Cola-sagen, for der er jo ingen, der mener, at børn og voksne har brug for ekstra Coca-Cola!

Så hvorfor ikke en artikel om det?

Eller om alle de forskellige former for slik, der fås i de danske butikker? Eller alt det andet, som stort set alle eksperter er enige om, er usundt?

Helse-olierne er selvfølgelig bare et eksempel, og jeg tager ikke stilling til, hvad der er rigtigt eller forkert - her handler det alene om den måde, de forskellige virksomheder bliver behandlet på.

Jeg synes, det ville være fint, hvis alle virksomheder, der befinder sig på det danske fødevare-marked, blev behandlet ens. I mine øjne skal alle leve op til de regler, der til enhver tid er gældende - hvilket helse-olierne så vidt vides også gør. Og når virksomhederne gør det, har de også krav på en fair behandling, der er ens for alle.

Jeg tror bare, at der er alt, alt for mange sager, der "bare" bliver håndteret af embedsmænd, der i mine øjne må være forvirrede over, hvad konsensus er. For der er ikke sammenhæng i den måde, de forskellige produkter og virksomheder bliver behandlet på.

Det gælder på hjemmesider, i pressemeddelelse og i parts-indlæg i medierne, der ofte bliver skrevet af embedsmænd og -kvinder. Så det vil jeg da invitere Eva Kjer Hansen til at kigge på - for jeg gætter på, at det må være ministerens holdning, at loven skal være lige for alle!?

Forrige artikel Skal pølsen være Skal pølsen være "Made in Denmark" eller "Made in EU" Næste artikel Universiteterne skal styrkes på fødevareomådet