Danske svin æder 37 millioner menneskers mad

DEBAT: Svineproduktionens konsekvenser for miljø og natur kender vi, men der er også en global vinkel på dansk industrielt landbrug, som er langt mere alvorlig og desværre mindre kendt, skriver fødevareordfører Per Clausen (EL).

Af Per Clausen
Fødevareordfører for Enhedslisten

I sidste uge havde vi førstebehandling af en række af de lovforslag, som skal gennemføre VKO-aftalen om det, de kalder grøn vækst. Reelt vil forslagene føre til en styrkelse af industrilandbruget på bekostning af natur og miljø og er et endeligt opgør med selvejet i landbruget. Store landbrug ejet af aktieselskaber, kapitalfonde fra ind- og udland skal sikre de nødvendige investeringer i landbruget. 

Konsekvenserne for natur og miljø i Danmark kender vi. Konsekvenserne på globalt plan er mindre kendte i Danmark, men endnu mere alvorlige. Der bliver årligt importeret foder svarende til dyrkning af knap 4 mio. tons soja. Proteinimporten giver mulighed for opdræt af over 20 mio. slagtesvin. Proteinimporten af soja svarer til proteinbehovet for 37 mio. mennesker.

Globale klimakonsekvenser
Sojaproduktionen i Sydamerika medfører, at skov og regnskov fældes for at give plads til mere dyrkning med en meget negativ klimakonsekvens. Faktisk beslaglægger dyrkningen af foder til svineproduktionen i Danmark et landområde i Sydamerika, som svarer til halvdelen af det danske landbrugsareal.

Vi kan derfor ikke forholde os til den danske svineproduktion uden at inddrage det globale element, Hvis vi fortsat satser på industrielt landbrug i Danmark bliver konsekvenserne endnu mere alvorlige på det globale niveau.

I Danmark er der ikke meget beskæftigelse i en fortsat udvikling af industrilandbruget. Langt de fleste svin transporteres i dag ud af Danmark til slagtning og forarbejdning. Lokal fødevareproduktion er ikke en naturlig del af det industrielle landbrug, men til gengæld en vigtig forudsætning for beskæftigelse og udvikling på landet.

Svineproduktion med fem års underskud
Derfor vil Enhedslisten gå en helt anden vej. Vi arbejder for en omstilling af landbrugets produktion. Vi vil på alle dyrkede arealer have økologisk og biodynamisk dyrkning. Og vi vil øge naturarealer og skovarealet så vi sikrer mere natur og rent drikkevand til næste generationer.

Beregninger fra Fødevareøkonomisk Institut foretaget for Det Økologiske Råd viser, at svineproduktion i Danmark de seneste fem år har givet underskud. Det vil sige, at det samfundsøkonomisk vil give et bruttooverskud at lukke produktionen, samtidig med at det vil give store miljøgevinster.

Tendensen er dårlig økonomi i svineproduktionen, kæmpe import af proteinfoder, stigende eksport at levende dyr, og at svinegyllen ødelægger naturen i Danmark.

Kilden til problemet skal ændres
Dansk landbrug lægger nu beslag på ca. 62 % af Danmarks areal svarende til 2,7 mio. ha. Udover at lægge beslag på store dele af det danske areal har landbrugets aktiviteter en ødelæggende og nedbrydende påvirkning på den danske natur og miljø. Store mængder næringsstoffer fra landbruget spredes i naturen og overstiger langt naturens tålegrænser.

Anvendelsen af kemikalier forurener grund- og overfladevand. I årevis har man forsøgt at dæmme op for landbrugets miljøødelæggelser ved en lang række vandmiljøplaner, naturgenopretningsplaner mv. Planer der kun har haft en ringe effekt, fordi kilden til problemet - det intensive industrialiserede landbrug - er forblevet stort set uændret.

Omgående svinestop
For et bæredygtigt dansk landbrug er det altafgørende, at antallet af svin markant reduceres. Omlægning til økologisk drift på en større del af landbrugsarealet vil medføre en reduktion af antallet af svin, idet økologireglerne vedrørende dyrehold lægger større begrænsninger på antallet af dyr per arealenhed.

Derfor er udvidelse af den økologiske produktion ikke medtaget i forslaget.
 
Det vil imidlertid være nødvendigt med et omgående svinestop, så kommunerne ved, at de ikke kan give tilladelse til udvidelser af flere svinebrug. På kort sigt er det Enhedslistens målsætning at få halveret antallet af svin i Danmark, på længere sigt en reduktion på 75 procent.

Forrige artikel Ingen fusk i storkøkkener Næste artikel Den grådige gris og de hjemløse egern Den grådige gris og de hjemløse egern