SF svarer Morten Helveg: Du kan tro, at De Grønne ikke sover i timen

Morten Helveg sætter spørgsmålstegn ved, om den grønne gruppe i Europa-Parlamentet vil holde kommissionsformand Ursula von der Leyen op på EU's klimamål. Han burde i stedet bekymre sig for, om Parlamentet kan regne med støtte fra hans tidligere gruppe, skriver Kira Marie Peter-Hansen (SF).

Det mangeårige medlem af Europa-Parlamentet Morten Helveg Pedersen (R) har som bekendt valgt at forlade politik.

Derfor er det bemærkelsesværdigt, at han valgte at dedikere et helt indlæg i Altinget til De Grønnes valgresultat og vores rolle i Europa-Parlamentet. Måske burde Helveg overveje, om hans energi ikke var bedre brugt på at reflektere over sin egen gruppe, Renew Europe, som også oplevede betydelige tab ved europaparlamentsvalget i 2024.

Faktisk var partigruppen dem, der procentvis og antalsmæssigt gik mest tilbage, og samtidig mistede repræsentation i både Italien, Spanien, Kroatien, Tjekkiet, Ungarn og Grækenland.

{{toplink}}

"Man ved aldrig med De Grønne," skriver Helveg i sit indlæg.

Det er overraskende, at Morten Helveg efter ti år i Europa-Parlamentet føler sig usikker på vores politik – for det er egentlig simpelt nok. De Grønne stemmer konsekvent for initiativer, der lever op til målsætningerne i Parisaftalen. Det er et ansvar, vi tager alvorligt – både over for vores vælgere og over for planeten.

Dette står i skarp kontrast til Morten Helvegs tidligere gruppe, Renew Europe, som i deres valgmanifest for den nye mandatperiode ikke har medtaget ét eneste nyt forslag på klimaområdet. Gruppen har i den seneste tid trukket fuldstændigt i bremserne på den grønne omstilling.

Den grønne omstilling er truet

Virkeligheden er, at den grønne omstilling lige nu er truet af en voksende europæisk højrefløj, som vil stoppe grønne fremskridt. Og Renew-gruppen har i det forgangne mandat ofte været villige til at indgå samarbejde med kulsorte konservative, selvom de i stedet kunne have kigget bare lidt til venstre mod de grønne partier. 

Det er selvfølgelig okay – det må man gerne. Det er bare ikke særligt troværdigt, når Radikale Venstre går til valg på at lave grøn politik.

Politik handler om at udnytte de politiske og parlamentariske muligheder, der er til stede.

Morten Helveg har ret i, at mulighedsrummet for grøn politik og grønne alliancer var større i 2019, hvilket tillod os at sætte baren højere - både politisk og parlamentarisk.

Men tiderne ændrer sig, og det samme gør de politiske realiteter.

Det politiske klima er massivt forandret, og den grønne kamp har det svært i disse år, hvor der bliver valgt flere og flere højreorienterede og klima-bremsende kræfter i europæisk politik.

{{toplink}}

Derfor har De Grønne kæmpet hårdt for at trække det nye Europa-Parlament i en grønnere retning ved at sikre et pro-europæisk koalitionssamarbejde, fremfor et flertal baseret på ECR, som dele af Morten Helvegs egen gruppe bestemt ikke var lukkede overfor.

Det lykkedes vi med. Det er vores fortjeneste, at vi får et nyt 2040-klimamål og en opdatering af EU's klimalov, investeringer i grønne teknologier, fokus på farlig kemi, samt en havpagt og en kommissær for havet.

Det er konkret grøn politik, som vi i De Grønne kommer til at holde Ursula von der Leyen og de andre tre grupper op på.

Det kan Morten Helveg regne trygt med. Spørgsmålet er snarere, om vi kan regne med Renew Europe?

Forrige artikel Rasmus Stoklund til menneskeretschef: Din kritik af min debatbog er letkøbt Rasmus Stoklund til menneskeretschef: Din kritik af min debatbog er letkøbt Næste artikel Radikale i EU: 80 procent af produkter fra populær platform kan være skadelige – især for vores børn Radikale i EU: 80 procent af produkter fra populær platform kan være skadelige – især for vores børn