Regeringen misser centralt løfte: Mangler at skære konsulentforbruget med 670 millioner i staten

Ministerierne skulle sidste år spare 803 millioner kroner på konsulenter, men det lykkedes blot at nedbarbere forbruget med 127 millioner. Resultatet skyldes corona og udbyttesag, lyder det fra Finansministeriet.

Regeringen gik til valg på at flytte milliarder fra konsulenter til kernevelfærd, men nye tal viser, at regeringen ikke har levet op til sin egen målsætning om besparelser for 2021.

Sidste år faldt det samlede konsulentforbrug i ministerier med 127 millioner kroner sammenlignet med 2019, viser opgørelse fra Finansministeriet. Sparekravet lød på 803 millioner.

“I forbindelse med sidste folketingsvalg fik regeringen det til at lyde som om, at man ville finansiere alle sine velfærdsløfter ved at spare på konsulenter, og de her tal viser bare, at det er ikke så simpelt, som regeringen har fået det til at lyde,” siger Mette Abildgaard, politisk ordfører for Konservative.

“Tallene bekræfter, at der er brug for rådgivere, også i staten. Selv under det hårdest tænkelige spareregime, kan de ikke undvære os, særligt når det spidser til, og det bliver komplekst og svært,” siger Louise Riisgaard, markedschef i Dansk Erhverv.

Hjælp til corona og svindelsag

Finansministeriet forklarer, at to helt ekstraordinære sager er skyld i de manglende besparelser. 

For det første har ministerierne brugt 301 millioner kroner på at få hjælp fra konsulenter til at håndtere Covid-19 i 2021.

“Der er tale om ekstraordinære engangsforhold, som har bidraget til at få Danmark godt igennem coronakrisen, og som forventes at aftage,” bemærker Finansministeriet i en orientering til finansudvalget. 

For det andet brugte Skatteministeriet sidste år 518 millioner kroner til advokater og jurister til at bistå med udbyttesagen, hvor Skatteministeriet med “væsentlig usikkerhed” skønner, at man potentielt kan hente op mod ni milliarder kroner af de mistede penge tilbage til statskassen. 

“Forbruget har karakter af udgifter afgrænset til et helt særligt og enkeltstående sagskompleks, hvor der arbejdes på at få de formodede svigbeløb tilbage i statskassen,” forklarer Finansministeriet.

Dansk Industri glæder sig da også over, at staten har rakt ud til de eksterne rådgivere for at få hjælp.

“Konsulentbesparelserne var en dårlig idé, men det er godt at se, at al sund fornuft ikke er ophørt i implementeringen af det,” siger Katrine Ellersgaard Nielsen, branchedirektør for DI Rådgiverne.

I et skriftligt svar understreger finansminister Nicolai Wammen (S), at det stadig er regeringens klare ambition at spare tre milliarder kroner på konsulentforbruget i den offentlige sektor frem mod 2025 og i stedet bruge pengene på mere velfærd og den grønne omstilling. 

”Regeringen har med de nyligt indgåede økonomiaftaler med kommuner og regioner for 2023 leveret på sit løfte. Regeringen har nu aftalt konsulentbesparelser i den offentlige sektor på tre milliarder kroner, når de er fuldt indfaset," siger Nicolai Wammen.

Fjerner udbyttesag fra opgørelse

Finansministeriet bemærker i sin orientering, at hvis man ser bort fra udgifterne til corona og udbyttesag, så faldt statens konsulentforbrug sidste år med cirka 820 millioner kroner, og "dermed er reduktionsmålet for året realiseret".

Og fremover agter regeringen at frasortere forbruget af konsulenter til udbyttesagen i opgørelserne af statens konsulentforbrug. 

“Det svarer jo til at sige, at man vil løbe et maraton, og når man så finder ud af, at det er hårdt og besværligt, så ændrer man det til et halvmaraton. De har jo kendt vilkårene, da de satte det her mål op, og udbyttesagen fandtes også på det tidspunkt, så jeg synes ærligt talt, det er en tynd omgang,” siger Mette Abildgaard.

“Det er en leg med tal. Det ændrer ikke ved, at der har været et behov for konsulentbistand i udbyttesagen, men vores budskab er jo, at det vil der være i rigtig mange afkroge af samfundet,” siger Louise Riisgaard. 

 

Populære jurister og it-konsulenter

Den nye opgørelse viser, at forbruget af managementkonsulenter er faldet med over 940 millioner kroner siden 2019, hvor regeringen tiltrådte. Det svarer til et fald på næsten 60 procent. 

Nicolai Wammen noterer sig "med stor tilfredshed" denne reduktion. Han henviser til, at besparelserne er særligt målrettet brugen af managementkonsulenter. 

"Der er tale om penge, som regeringen konkret har omprioriteret fra kolde hænder til at sikre bedre velfærd og få sat skub i den grønne omstilling," siger finansministeren.

Erhvervsorganisationerne ser helt anderledes på det.

“Der er overimplementeret helt vildt på managementrådgivere, og det er et stort problem, som jeg tror desværre nogle gange beror på en misforståelse af, hvad managementrådgivere laver,” siger Katrine Ellersgaard Nielsen.

Samme toner lyder fra Dansk Erhverv. 

“I det politiske system er der opstået en vendetta mod managementkonsulenter, kombineret med, at besparelsesdagsordenen har udviklet sig til en belejlig og tilsyneladende uudtømmelig finansieringskilde," siger Louise Riisgaard.

Til gengæld er forbruget af både it-konsulenter og juridisk bistand steget fra 2019 til 2021.

"Opgørelsen viser samtidig, at det er sværere at spare på juridisk bistand og særligt på it-konsulenter, hvor vi i højere grad har brug for specialister til at fastholde Danmarks førerposition inden for digitalisering," bemærker Nicolai Wammen.

Udfordringer står i kø

Louise Riisgaard oplever, at tonen er helt anderledes, når Dansk Erhverv taler med borgmestre og kommunaldirektører fra hele landet, hvor beskeden er ret så klart, at eksterne rådgivere er en forudsætning for velfungerende dagtilbud, skoler og ældrepleje.

Ikke desto mindre har regeringen med de netop overståede økonomiaftaler hævet sparekravet på konsulenter for både kommuner og regioner, så de næste år skal skære henholdsvis 1,025 milliard og 200 millioner kroner i deres konsulentforbrug sammenlignet med 2019.

“Nu har der åbenlyst været en coronapandemi og en skandalesag i Skat, men vi står foran rigtig mange store udfordringer med udfasning af russisk gas, stigende it-kriminalitet, en velfærdssektor, der er under pres, og så er der jo også hele den grønne omstilling, så denne her tanke om, at der er perioder, hvor vi ikke behøver eksterne rådgivere til at hjælpe med opgaver, som det offentlige ikke har kompetencer til, er simpelthen forfejlet,” siger Louise Riisgaard.

I alt ni ministerier lykkedes ikke med at levere det udmeldte sparekrav, mens 11 ministerier kom i mål med nedskæringerne. Dyk selv ned i ministeriernes konsulentforbrug i tabellen herunder. 

 

Forrige artikel Altingets ultimative guide til Folkemødet: Her er de ting, du ikke må gå glip af Altingets ultimative guide til Folkemødet: Her er de ting, du ikke må gå glip af Næste artikel Guide: Disse erhvervspolitiske debatter skal opleves på Folkemødet Guide: Disse erhvervspolitiske debatter skal opleves på Folkemødet
DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl, fik ifølge flere kilder tilbudt posten som ambassadør i Japan, men takkede nej. Dermed er regeringens plan om en politisk udpeget ambassadør slået fejl.