Politikere tøver med at omfavne alle Reformkommissionens anbefalinger for uddannelse

Stort flertal på Christiansborg tager godt imod Reformkommissionens forslag til en ny struktur for videregående uddannelser. Men nøgleforslaget om at lave en del af SU'en om til lån vil flertallet ikke være med til.

Reformkommissionens anbefalinger til en stor reform af universitetsuddannelser er "spændende," men for Folketingets partier er især kommissionens foreslåede finansiering svær at sluge.

Derudover er der vilje til at se på kommissionens tanker om et mere fleksibelt uddannelsessystem.

Du kan læse om alle kommissionens anbefalinger her.

{{toplink}}

De drejer sig blandt andet om et mere fleksibelt universitetssystem, et loft over adgangskrav og den førnævnte omlægning af en del af SU'en til et lån.

Omlægningen af SU er hyppigt tilbagevendende forslag fra forskellige organisationer og kommissioner. I kommissionsformand Nina Smiths øjne er argumenterne for at bevare SU'en i sin nuværende form dog "tyndet ud," som hun sagde på pressemødet.

Det vil dog kræve et politisk pres på eller en decideret kovending fra regeringen, før den gør det til sin politik.

"Et forslag som omlægning af SU til lån gror ikke i regeringens baghave," skrev uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen i en pressemeddelelse om kommissionens anbefalinger straks efter de var offentliggjort.

Det har ikke været muligt at få et interview med Jesper Petersen for at spørge ind til, hvor fast regeringen står på sin afvisning af en omlægning af SU'en.

V og K uenige om SU-debat

Hos oppositionen er der forskellige holdninger til spørgsmålet om netop omlægningen af SU.

Konservative synes, Reformkommissionens forslag er spændende, mens Venstre ikke vil forholde sig til det, da det allerede er blevet afvist af regeringen. Det siger uddannelsesordfører Ulla Tørnæs:

"Den del af anbefalingerne, som handler om SU-omlægning har regeringen lagt i graven, og så synes jeg ikke rigtigt det giver nogen mening at forholde sig til det."

Jeg vil egentlig bare høre, hvad jeres politik om SU på kandidaten er?

"Vi har ikke noget forslag om at omdanne SU'en på kandidaten til et lån. Vi havde et forslag tilbage i 2016, som der ikke var flertal for, og det samme gør sig gældende for det som regeringens reformkommission har foreslået," siger hun.

Konservative er som et af de eneste partier i Folketinget for at omlægge SU på kandidatuddannelser til et lån.

Partiet mener, at det er en uskik, at regeringen så hurtigt har hældt et konkret forslag fra sin egen kommission ned ad brættet, siger politisk ordfører Mette Abildgaard:

"Vi er åbne overfor alle de forslag, der er kommet fra reformkommissionen, og det synes vi generelt, man skylder at være, når vi på Christiansborg har bedt nogle kloge mennesker sætte tid af til at komme med forslag til os. Det er spild af deres arbejde at skyde det ned, før de har nået at præsentere det," siger hun.

Røde partier og DF imod SU-omlægning

Fra SF, Enhedslisten, Radikale og DF lyder der alle en blank afvisning af at lave SU'en på kandidatdelen af videregående uddannelser om til et lån.

"Det er et mærkeligt signal signal at sende, at man vil forværre unges situation mere i en tid, hvor unge er forgældede og mistrives," siger Astrid Carøe (SF).

Fra Dansk Folkeparti lyder det:

"Vi er glade for SU-systemet, som det er. Det er ikke vores ønske at lave om," siger Jens Henrik Thulesen Dahl.

Hvis der skal findes penge i SU-systemet til at forbedre uddannelser opfordrer han til at se på, om man kan spare penge på udenlandske studerendes SU, siger han til Altinget.

Fleksibilitet hilses velkommen bredt

Hvor forslaget om omlægning af SU'en på kandidatuddannelser til et lån er en bitter pille at sluge for de fleste partier, glider andre dele af Reformkommissionens forslag lettere ned.

Forslaget om at skabe øget fleksibilitet og mere vekselvirkning med erhvervslivet i slutningen af universitetsuddannelser modtaget positivt bredt på Christiansborg.

"Det er nogle spændende tanker man gør sig om øget fleksibilitet og langt flere valgmuligheder for de universitetsstuderende. Hele formålet er jo at skabe en bedre sammenhæng mellem vores universiteter og erhvervslivet," siger Ulla Tørnæs.

Hun bakkes op af Katrine Robsøe, Radikale Venstre:

"Jeg er ikke klar til at takke ja til deres samlede pakke. Nogle elementer kan vi ikke se os selv i. Nogle elementer lægger op til en diskussion og er konstruktive, som for eksempel forslagene om mere fleksibilitet," siger hun.

Konservative tager især godt imod, at Kommissionen udpeger humanistiske og samfundsfaglige uddannelser som dem, det giver bedst mening at forkorte:

"Der er en række samfundsvidenskabelige og humanistiske uddannelser, hvor man kan klare sig med en fireårig uddannelse i stedet for en femårig som man har i dag. Vi har et arbejdsmarked, der skriger på arbejdskraft, og de skal have nogle kvalificerede kandidater, og det tror jeg godt, man kan sikre med en fireårig uddannelse, hvis man intensiverer forløbet," siger Mette Abildgaard.

Forrige artikel SU som lån og et adgangskrav på 9,0: Her er de første anbefalinger fra Reformkommissionen SU som lån og et adgangskrav på 9,0: Her er de første anbefalinger fra Reformkommissionen Næste artikel Centralt forslag om efteruddannelse kræver åbenhed fra kompetencefonde Centralt forslag om efteruddannelse kræver åbenhed fra kompetencefonde
DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl, fik ifølge flere kilder tilbudt posten som ambassadør i Japan, men takkede nej. Dermed er regeringens plan om en politisk udpeget ambassadør slået fejl.