Brexit-aftale om Nordirland på plads: EU og Storbritannien taler om et "nyt kapitel"

Den britiske premierminister, Rishi Sunak, og EU-chef Ursula von der Leyen lovpriser gennembrud for Nordirland som ”historisk”. Men nu skal Sunak overbevise både skeptiske nordirere og konservative partifæller.

BRUXELLES: Tre år efter Storbritanniens formelle afsked med EU håber begge parter endnu en gang at have indgået en aftale, der kan åbne for positivt samarbejde i fremtiden.

”Vi har haft vores uenigheder før i tiden, men vi er allierede. Dette er begyndelsen på et nyt kapitel i vores forhold,” sagde den britiske premierminister, Rishi Sunak, efter afsluttende forhandlinger med EU’s topchef mandag.

Den nye aftale handler om Nordirland, og premierministeren betegner den som et ”afgørende gennembrud”. Ifølge EU-kilder er det ikke mindst Sunaks tiltrædelse som afløser for hardlinere som Boris Johnson og dennes kortlivede efterfølger, Liz Truss, der i løbet af få måneder har skabt et gennembrud.

”Jeg blev opmuntret af vores tillidsfulde samarbejde om at støtte Ukraine,” sagde EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, om sit samarbejde med Rishi Sunak: ”Der var en meget konstruktiv stemning lige fra vores første møde.”

Den protokol om Nordirland, der blev forhandlet af Boris Johnson som del af aftalen om Brexit, har aldrig rigtig fungeret i praksis. Der har været voksende problemer i de to år, der er gået, siden briternes overgangsordning udløb.

Regler om kontrol og afgifter for varehandel mellem det britiske Nordirland og Storbritannien har skabt frustrationer og uro på den irske ø, mens EU har klaget over manglende overholdelse af betingelserne for adgang til det indre marked.

Men nu håber lederne på begge sider af Den Engelske Kanal, at deres kompromis i den nye såkaldte ”Windsor-rammeaftale” kan få tingene til at glide i alles bedste interesse. {{toplink}}

Fra fødevarer til kæledyr og medicin

”Det er en historisk aftale, som indeholder langsigtede løsninger for vores samarbejde. Det er meget vigtigt, for vi står overfor store udfordringer i verden,” sagde Ursula von der Leyen.

Hun rejste mandag til Storbritannien for at slå de sidste søm i aftalen sammen med Rishi Sunak.

Den omfattende Windsor-aftale på over 100 sider indeholder mange komplicerede delaftaler om alt fra fødevarer, alkohol og kæledyr til medicin og momsafgifter.

Hovedprincippet er, at der fremover vil kræves langt mindre kontrol med varer, som enten ikke kan eller beviseligt ikke skal sendes videre fra det britiske Nordirland til Republikken Irland, der jo er en del af EU’s indre marked.

Disse varer vil bevæge sig i en ”grøn korridor”, mens varer med risiko for videresalg til EU er i en ”rød korridor”, der stadig vil skulle omfattes af grundig kontrol. Til gengæld giver briterne EU fuld adgang til alle data om varerne i realtid, så det løbende kan overvåges, hvor de transporteres hen.

”De nye aftaler om dataudveksling er afgørende. Uden dem ville det ikke være muligt at kontrollere mindre,” siger en EU-kilde.

Er mere lempelige regler nok for høgene?

Et andet vigtigt element bliver omfattende mærkning af for eksempel fødevarer og medicin, så deres herkomst og destination hele tiden kan garanteres.

Windsor-aftalen indeholder også mere lempelige regler for anvendelse af britiske momssatser i Nordirland på trods af, at nordirerne har adgang til EU’s indre marked.

Alt i alt ligner den nye aftale lidt af en sejr for de tanker om et mere fleksibelt system bygget på gensidig tillid, som flere premierministre har forsøgt sig med forslag om i de senere år. De første reaktioner fra Nordirlands skeptiske unionister i partiet DUP syntes da også relativt positive mandag aften.

Men det vil vise sig, om både DUP og høgene i Rishi Sunaks eget konservative parti kan acceptere en aftale, der til gengæld ikke flytter noget ved EU-Domstolens status som øverste juridiske instans i forbindelse med også den nordirske protokol.

Nødbremse for Nordirlands parlament

I en gestus til DUP indeholder den nye aftale en nødbremse, der kan tillade en gruppe på mindst 30 procent af medlemmerne af Nordirlands regionale parlament i Stormont at kræve særlig problematiske EU-regler taget op til genovervejelse.

”EU-Domstolen er og bliver den eneste og øverste instans for prøvelse af EU-retten. Men denne Windsor-rammeaftale styrker muligheden for, at Nordirland og Storbritannien kan gøre indsigelser i særlige nødstilfælde,” sagde Ursula von der Leyen, som også besøgte Kong Charles.

Hun udtrykte håb om, at den nye aftale kan bane vej for det store og brede samarbejde om handel, forskning, sikkerhed, migration og meget andet, som foreløbig har været svært at få i gang.

Premierminister Sunak præsenterede mandag aften aftalen i det britiske parlament, hvor han blandt andet lovede, at pølser og alle mulige andre fødevarer nu igen vil kunne findes i samme omfang og til samme pris i Nordirland som i selve Storbritannien.

Sunak lover afstemning om aftalen

Den nye aftale kræver ikke egentlig ratificering i EU, eftersom det ikke er en ny traktat, men dele af den vil kræve vedtagelse af nye europæiske lovbestemmelser.

Det kan tage nogle måneder, sagde kilder i Bruxelles mandag aften.

Rishi Sunak har på sin side gjort det klart, at det britiske parlament vil komme til at stemme om Windsor-aftalen, ”når alle har haft god tid til at se på den,” som han sagde.

Han afstod fra at svare direkte på, om han forventer støtte eller modstand fra tidligere premierminister Boris Johnson.

”Det her handler ikke om mig eller om andre politikere. Det handler om mennesker og virksomheder i Nordirland. Denne aftale vil forbedre livet for dem,” sagde Sunak.

Forrige artikel Oppositionen brugte krudtet på interne angreb, da regeringen stod distancen og afskaffede bededagen: “Det er trist” Oppositionen brugte krudtet på interne angreb, da regeringen stod distancen og afskaffede bededagen: “Det er trist” Næste artikel Få overblikket over Klimarådets rapport her Få overblikket over Klimarådets rapport her
DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl, fik ifølge flere kilder tilbudt posten som ambassadør i Japan, men takkede nej. Dermed er regeringens plan om en politisk udpeget ambassadør slået fejl.