Redaktør: FH-toppen slipper uplettet gennem krisen, men fagbevægelsen er bagud på point

Advokatundersøgelse fælder dom over Lizette Risgaard, mens resten af topledelsen i FH tilsynelandende går fri. Nu er bolden givet op til formandsvalg til september. 

Lizette Risgaard har opført sig upassende og udvist dårlig dømmekraft i sin tid som formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH).

Sådan lød meldingen fra FH's topledelse torsdag aften, efter at hovedorganisationens forretningsudvalg og siden hovedbestyrelse havde holdt maratonmøder om den eksterne advokatundersøgelse af krænkelsesanklagerne mod den tidligere formand.

“Undersøgelsen bekræfter, at der har været flere episoder, hvor Lizette Risgaard har opført sig upassende. Det er jeg enormt ked af, at ofrene er blevet udsat for,” siger fungerende formand Morten Skov Christiansen i en pressemeddelelse

Ifølge Kromann Reuters undersøgelse kan det bevises, at Lizette Risgaard ved tre episoder har udsat en person for uønskede berøringer med seksuelle undertoner. I ingen af de tre tilfælde er der dog tale om personer, der har været i direkte ansættelsesforhold med Lizette Risgaard, og sagerne overtræder derfor hverken arbejdsmiljøloven eller ligebehandlingsloven.

“Advokaternes vurdering er dog, at den tidligere FH-formands adfærd er i strid med det adfærdskodeks, vi har i dag,” sagde BUPL-formand Elisa Rimpler, da hun sammen med Morten Skov Christiansen præsenterede advokatundersøgelsens konklusioner for pressen.

Topledelsen frifundet

Kromann Reumert har også undersøgt, om FH’s topledelse har håndteret sagerne tilfredsstillende, og her er der godt nyt til ledelsen. Ifølge Elisa Rimpler og Morten Skov Christiansen viser undersøgelsen, at FH's politiske og administrative ledelse har handlet på den viden, de har haft - og dermed reelt er frifundet.

"Der vil formentlig stadig være medier, som vil forsøge at finde sprækker i den forklaring. Men det er værd at huske, at udmeldingen fra FH er blåstemplet af en masse forskellige fagforbund. Så man kan sige, at ledelsen i hvert fald internt i fagbevægelsen er frikendt, og det er det, der tæller i forhold til den videre proces," siger Søren Elkrog Friis, magasinredaktør og tidligere arbejdsmarkedsredaktør på Altinget.

Dermed er vejen banet for det kommende formandsvalg, som finder sted på en ekstraordinær kongres 7. september. 

"Det er især vigtigt for fungerende formand Morten Skov Christiansen, som nu har grønt lys til at annoncere sit kandidatur – hvis det altså er det, han vil," siger Søren Elkrog Friis. 

{{toplink}}

Hvilke konsekvenser har sagen haft for FH’s politiske arbejde? 

"FH har jo befundet sig i en slags magtvakuum på et ret uheldigt tidspunkt, hvor der ellers ligger ting på den politiske dagsorden, som er ret vigtige for fagbevægelsen – ikke mindst de forestående trepartsforhandlinger om et ekstraordinært lønløft i det offentlige. Det vil sikkert stadig tage tid at genvinde fodfæstet, men det her er første skridt til, at FH kan genvinde deres politiske slagstyrke," siger Søren Elkrog Friis.

FH vil undersøge kulturen

Fra FH’s side er der nu sat punktum for sagen om den tidligere formands upassende adfærd. Men forløbet har givet anledning til, at kulturen i organisationen skal undersøges yderligere, lød det på pressemødet.

“På baggrund af sagen vil vi se nærmere på FH’s interne kultur, både på politisk niveau, i den administrative ledelse og for medarbejderne. Det skal vi have hjælp til udefra,” sagde Morten Skov Christiansen på pressemødet. 

Elisa Rimpler tager også noget med sig fra de seneste tre måneder:

“Forhåbentlig bliver det tydeligt for alle, at man ikke skal finde sig i hvad som helst, og det er vigtigt, at man taler om det,” sagde BUPL-formanden på pressemødet.

Forrige artikel Så meget sælger danske virksomheder til de lande, der fordømmer koranafbrændinger Så meget sælger danske virksomheder til de lande, der fordømmer koranafbrændinger Næste artikel Her holder partierne sommergruppemøde Her holder partierne sommergruppemøde
DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl, fik ifølge flere kilder tilbudt posten som ambassadør i Japan, men takkede nej. Dermed er regeringens plan om en politisk udpeget ambassadør slået fejl.