Dansk Industri: Energikrisen kan blive et bump på vejen

Krig i Europa, historisk høje energipriser, og en truet forsyningssikkerhed. Konsekvenserne af dette kan mærkes i husholdningerne og erhvervslivet, og det sætter klimaet i en trængt situation. Kriserne forlanger, at vi finder løsninger – både på kort og langt sigt, skriver Troels Ranis. 

Energikrisen afkræver svar og akutte løsninger. Men vi skal insistere på at finde frem til at rigtige.

Virkeligheden er nu en gang sådan, at vi ikke kan opfinde en formular, som løser alle vores bekymringer.

Det er altså vores opgave at lægge trædestenene korrekt, så indsatsen både får energipriserne ned på kortsigt og bidrager til vores fælles, forpligtende klimamål.

Vi skal først og fremmest sikre vores forsyningssikkerhed, så vi kan holde varmen i vores hjem, og erhvervslivet kan opretholde deres produktion til gavn for hele samfundet.

Afbrud i leverancen af energi kan nemlig være kritisk for visse typer af virksomheder, der kan tabe flere ugers produktion eller ødelægge hele produktionslinjer, hvis der ikke er nok strøm i el-systemet. Dette scenarie skal vi undgå.

Derfor er det positivt, at regeringen har foretaget en rettidig og nødvendig beslutning om at udskyde nedlukningen af visse kulkraftværker.

Det er ikke et ønskescenarie, enig – vi skal bruge langt mindre fossilt energi og hastigheden på den grønne omstilling skal op. Men energikrisen giver et bump på den grønne vej.

Elmarkedet skal revideres

Midt i en krisetid må vi derfor ikke glemme, at vi er en del af noget større.

I den europæiske union skal vi finde fælles fodslag – for krisen kan ikke løses på egen hånd.

I Dansk Industri (DI) mener vi, at den rigtige løsning her og nu er, at se på elmarkedets grundlæggende dynamikker, som, vi mener, er i ubalance og skaber unaturligt høje elpriser.

Det sker, fordi gasprisen i perioder fastsætter elprisen, til trods for at store dele af strømmen er produceret på billigere energikilder. Dette skal gå hånd i hånd med klare krav til energibesparelse. For løsningen må ikke betyde, at vi bruger mere af den sparsomme energi.

Situationens alvor er for længst gået op for erhvervslivet. Danske virksomheder er i gang med et historisk skifte i deres energiforsyning. Ud ryger gas, ind ryger alternative energiformer. Det gør knap hver tredje af de adspurgte i en ny rundspørge i DI’s virksomhedspanel.

Det er nødvendigt, at erhvervslivet tager de nødvendige konverteringer for at bidrage til vores fælles forsyning.

Energikrisen er opstået, fordi der er et begrænset udbud af energi. Vi skal stå sammen om at høvle en del af vores energiforbrug ned. Det er akut, det er nødvendigt, og det er solidarisk, for der er ikke kun en dansk forsyningssikkerhed, men også en europæisk.

DI’s medlemsundersøgelse viser også, at halvdelen af de virksomheder, der er ramt af naturgaskrisen har igangsat energieffektiviserende tiltag.

Energieffektivisering er en afgørende del af den kortsigtede løsning mod energiuafhængighed fra russisk gas og målet om en ’safe winter’ i EU.

Vejen til 100 % grøn energi i 2030

Vi har travlt, hvis vi skal indfri vores klimamål i både 2025 og 2030.

De langsigtede klimamålsætninger er intakte, og det vedbliver de, også selvom vi er på en omvej, der kan betyde mere CO2-udledning.

Vi skal sørge for, at de danske virksomheder kommer tilbage på det grønne spor, og derfor skal den grønne omstilling skyndes på, hvor det er muligt.

I DI har vi fremlagt et udspil, der indeholder 26 konkrete forslag til, hvordan vi når 100 pct. grøn energi i 2030. Disse initiativer vil skabe en grønnere og mere tryg fremtid for Danmark.

I den grønne køreplan skal der sættes ind på elektrificering af Danmark og erhvervslivet, større ambitioner for energieffektiviseringen, bedre sammenhæng og kobling af sektorer og, ikke mindst, en 100 % grøn gasforsyning i 2027.

Konkret mener vi, der skal udpeges go-to spots for produktion af vedvarende energi, dvs. grøn strøm og grøn gas. Samtidigt skal hastigheden i etableringen af grøn energi øges med parallelle processer, og så skal hele infrastrukturdelen på plads, så den grønne omstilling kan komme ud til forbrugerne.

Lykkes vi med at komme i mål, vil vi ikke alene have sikret Danmarks grønne energiforsyning, vi vil også inspirere resten af verden til klimahandling. Og det er der brug for – for vi er langt fra målet, og det kræver en særlig indsats af os alle. Derfor er vi heller ikke færdige med at snakke om en egentlig Grøn Samfundskontrakt.

{{toplink}}

Forrige artikel DI: Iværksætteristrategi skal tage fat i skat, forskning og internationalisering DI: Iværksætteristrategi skal tage fat i skat, forskning og internationalisering Næste artikel Ingeniørforening: Hvis Danmark skal være frontløber i globalt kvantekapløb, skal der penge på bordet Ingeniørforening: Hvis Danmark skal være frontløber i globalt kvantekapløb, skal der penge på bordet
DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl, fik ifølge flere kilder tilbudt posten som ambassadør i Japan, men takkede nej. Dermed er regeringens plan om en politisk udpeget ambassadør slået fejl.