Welfare Tech: Plastikbeholder kan forandre sundhedsvæsenet

DEBAT: En ny løsning gør op med årtiers brug af formaldehyd til konservering af vævsprøver. Det kan få stor betydning for sundhedspersonalets helbred og patienternes sikkerhed, skriver Niels Ejskjær og Søren Møller Parmar-Sielemann fra Welfare Tech.

Af Niels Ejskjær og Søren Møller Parmar-Sielemann
Hhv. medical advisor og seniorkonsulent, Welfare Tech

Hvert år bliver der taget 140.000 vævsprøver alene i Region Syddanmark. Men vævsprøverne bliver stadigvæk håndteret som for årtier siden, selvom det involverer brugen af det giftige og kræftfremkaldende middel, formaldehyd.

Alverdens beholdere bliver brugt til vævsopbevaring, vævsprøver bliver beskadiget undervejs i processen, og formaldehyd bliver tilsat på måder, der ikke altid tager hensyn til personalets helbred.

I forsknings- og innovationsprojektet Patient@home er virksomheden Absolute Liquid Solutions netop blevet optaget som partner. De har gennem seks år arbejdet på at perfektionere en beholder, som kan løse de ovennævnte problemer. Beholderen hedder Safe-Biopsy og er en plastikcylinder, hvori vævsprøven lægges. Plastikbeholderen indeholder fra producenten formaldehyd, som oversvømmer vævsprøven.

Når vævsprøven tages ud af beholderen, flyder al formaldehyd bort fra prøven og bliver inde i cylinderen. Personalet kommer derfor på intet tidspunkt i berøring med den giftige væske, og vævsprøven bliver kun udsat for et minimum af ilt, som giver forrådnelse og gør prøven ubrugelig. Det betyder, at færre patienter skal have taget en ekstra vævsprøve, fordi den første når at blive for nedbrudt til at kunne bruges.

Sikrer helbred og sikkerhed
Absolute Liquid Solutions har indgået en aftale med Odense Universitetshospital (OUH) om at afprøve løsningen i praksis. Personerne bag virksomheden har ingen sundhedsfaglig baggrund, så her fungerer Patient@home som døråbner og giver dem mulighed for at komme ind på en synlig platform i sundhedsvæsenet.

De seneste 25 år er der stort set ikke sket nogen udvikling i håndtering af vævsprøver, og specielt håndteringen af formaldehyd er betænkelig. Men med denne cylinder kan vi i sundhedsvæsenet tage et stort skridt i forhold til personalets helbred og patienternes sikkerhed.

Ved at sætte et specialdesignet rør til transport uden om cylinderen, kan vævsprøven inklusive formaldehyd endda sendes som post uden at udsætte logistikvirksomhedernes ansatte for nogen fare.

Den store udfordring for Absolute Liquid Solutions bliver at holde Safe-Biopsy beholderen på et økonomisk attraktivt prisleje. Desuden skal den selvfølgelig fungere perfekt i praksis og opfylde alle krav til CE-mærkning. Vi vil i den kommende tid i Patient@home hjælpe virksomheden med deres kliniske forskning og produktets videre udvikling.

Patienten bliver hjemme 
Vi sætter dem også i forbindelse med de rigtige kontakter i den kommunale sektor samt med praktiserende læger, speciallæger og hospitalerne. For Safe-Biopsy har et stort potentiale hos alle, der arbejder med vævsprøver på tværs af sektorerne. Safe-Biopsy kan bruges i patientens hjem, og det vil overflødiggøre, at patienterne skal møde op på en klinik, som skal have giftskab, udsugning og alt andet udstyr, som kræves for at kunne håndtere formaldehyd forsvarligt. Produktet er både skalerbart og vil kunne sælges langt ud over landets grænser.

Idéen til løsningen fik stifterne af virksomheden for fem år siden fra et familiemedlem, som på hospitalet iagttog håndteringen af vævsprøver og syntes, det så lidt tilfældigt ud. Stifterne besluttede, at det kunne gøres bedre. Og i dag er der intet tilfældigt over Safe-Biopsy.

Forrige artikel Teknologisk Institut: Patient@home sikrer nødvendig evidens Teknologisk Institut: Patient@home sikrer nødvendig evidens Næste artikel Djøf: Telemedicin kræver alliancer mellem offentlig og privat sektor Djøf: Telemedicin kræver alliancer mellem offentlig og privat sektor