Welfare Tech: Indfør teknologi tidligt i demensforløb

DEBAT: Velfærdsteknologi til demente understøtter inddragelsen af de pårørende og skaber trygge rammer. Derfor skal teknologien inddrages tidligt i demensforløbet, skriver Christian Graversen, direktør for Welfare Tech.

Af Christian Graversen
Direktør for Welfare Tech

Nu har chokket fortaget sig, efter at jeg i denne debat læste overskriften ”Sygeplejersker: Velfærdsteknologi er ikke løsningen for demente” fra Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd.

Min første tanke var, om jeg med en kæk bemærkning om ”varme hænder” havde tabt en hel profession, som er samskabende med mange af mine medlemmer?

Velfærdsteknologi er kommet for at blive
Det er en stor udfordring for os alle, hvis vi skal tilbage til at stille spørgsmålstegn ved, om velfærdsteknologi er en løsning, som understøtter et frit og selvstændigt liv. Bidragene i denne debat viser, at velfærdsteknologi er kommet for at blive.

Bjarne Hastrup, direktør fra Ældre Sagen, skrev overskriften ”Indfør lovkrav om GPS til demente”, mens Gunhild Waldemar, leder af Nationalt Videnscenter for Demens, skrev overskriften ”Teknologi støtter demente i hverdagen”.

Der kom også en progressiv overskrift fra Birgitte Halle, Koordinator og projektleder, Center for Frihedsteknologi, Aarhus Kommune: “Teknologi til demente gør varme hænder varmere”.

Danskernes generelle holdning til teknologi viser også, at vi er kommet videre. Det understreges af en nylig EU-undersøgelse, hvor danskere og svenskere er de mest positivt indstillede over for robotter.

Demografi-udfordring kræver teknologi 
Vi ser ind i en fremtid, hvor Danmarks demografi ændrer sig fra at ligne en sumobryder til at ligne en elitesvømmer. Selvom det kan lyde attraktivt, så betyder det, at færre er på arbejdsmarkedet, og flere er på pension.

Derfor er det væsentligt, at vi bruger teknologi til at leve et trygt og selvstændigt liv. Den rejse ind i fremtiden vil vi gerne tage med sygeplejersker, der har stor faglig indsigt og vilje til at være samskabende. Det er det samarbejde, der gør Danmark til et godt sted at udvikle og bruge velfærdsteknologi.

Tre skridt mod bedre livskvalitet           
Jeg er enig med Grete Christensen i, at velfærdsteknologi ikke gør det alene. Derfor vil jeg gerne følge hendes tre skridt mod bedre livskvalitet.

For det første er der behov for en hel og sammenhængende indsats over for demens. Det er jo netop det, mange af vores medlemmer understøtter med gode informations- og kommunikationsløsninger. For det andet har personalet brug for at vide mere om arbejdet med demens. Denne opkvalificering bør også indeholde forståelsen af, hvordan og hvornår velfærdsteknologi kan gøre gavn. For det tredje er velfærdsteknologi ikke noget fremmedgørende, som overlader den demente og de pårørende alene. Teknologien understøtter inddragelsen af de pårørende og skaber trygge rammer. Det blev til tre skridt, hvor vi tog to skridt frem og et tilbage.

Selvom det kan være svært at gå i takt, så bør vi stå sammen og gøre Danmark til et demensvenligt land ved at inddrage velfærdsteknologi tidligt i demensforløbet. Dette samarbejde vil være et godt afsæt for, at vi kan hjælpe de mere end 40 millioner mennesker, der lider af demens globalt. Sådan gør vi en samfundsudfordring til forretning. 

Forrige artikel Ældre Sagen: Velfærdsteknologi med mennesket i centrum Ældre Sagen: Velfærdsteknologi med mennesket i centrum Næste artikel Erhvervsklynge: Demente har behov for varme teknologier Erhvervsklynge: Demente har behov for varme teknologier