V: Digital dannelse starter hos forældrene

DEBAT: Digital dannelse handler om, at vi hver især tager ansvar for vores digitale adfærd. Det gælder i særdeleshed forældre til børn, der er født ind i den digitale tidsalder, skriver Torsten Schack (V).

Af Torsten Schack Pedersen (V)
It-ordfører

Jeg har svært ved at tro, at nogen er uenige i, at data ikke skal misbruges, og selvfølgelig skal mennesket være centrum for den teknologiske udvikling i den offentlige sektor.

Men at trække en direkte linje mellem datasikkerhed og staten uden at diskutere individets ansvar synes jeg faktisk er ganske ildevarslende.

Som borgerlig-liberal tror jeg på individet, friheden og ansvaret. Derfor kan Ida Aukens afsluttende ord (bragt i Altinget) ikke stå alene: "Målet er, at alle danskerne har tillid til teknologien. Går tilliden først tabt, bliver vi knap så omstillingsparate. Tør vi træffe de rigtige beslutninger i tide, kan vi bruge digitaliseringen til at gøre morgendagen bedre for danskerne."

Ansvarsbevidstheden om sikker dataanvendelse kommer nemlig også indefra – og ikke kun i de beslutninger, staten tager for danskerne.

Forældres ansvar
Derfor vil jeg slå et slag for såkaldt digital dannelse i forhold til dataetiske udfordringer. For mig handler digital dannelse om, at vi hver især tager ansvar for vores digitale adfærd. Det gælder i særdeleshed forældre til børn, der er født ind i den digitale tidsalder og af samme grund aldrig har prøvet et liv uden digitale værktøjer. Vi skal have danskerne til at tage stilling til dataetik og digital adfærd.

Jeg er selv forælder til to præteenagere, som helt utvivlsomt mener, at jeg er et digitalt oldtidsfund. Det ændrer dog ikke præmissen for den digitale dannelse, jeg her plæderer for: Som forældre bør jeg være den, der har hånd i hanke med, hvad de foretager sig, og hvordan de agerer på nettet. Det har vi ansvaret for som forældre i det virkelige liv, og det bør vi også have i børnenes digitale liv.

Hvem kan ikke huske den frygtelige børneporno-sag, den såkaldte Umbrella-sag fra starten af året, hvor en 17-årig pige blev digitalt krænket? 1.004 havde set en video af hende med seksuelt krænkende indhold, og kun få blev dømt. Hvor er opdragelsen og etikken henne i alt det her, hvis jeg må tillade mig at spørge? Selvom vi efterfølgende har hævet strafferammerne for digitale krænkelser, så håber jeg på at bryde igennem lydmuren, når jeg siger, at forældrene har et vigtigt ansvar i sager som denne.

Når det er sagt, er jeg er helt med på, at staten naturligvis skal opsætte etiske retningslinjer for procedurer, der behandler og bruger vores data. Vi skylder hinanden at have fokus på, hvor og hvornår der kan opstå lækage og misbrug af data. Men jeg synes, at vi hver især også har et ansvar for at se indad, inden vi kaster svære etiske dilemmaer i statens retning.

Forrige artikel Lederne: Sådan konkurrerer vi med andre landes milliardinvesteringer i kunstig intelligens Lederne: Sådan konkurrerer vi med andre landes milliardinvesteringer i kunstig intelligens Næste artikel Teleindustrien: Forsvarets urimelige priser er en barriere for god mobil- og bredbåndsdækning Teleindustrien: Forsvarets urimelige priser er en barriere for god mobil- og bredbåndsdækning