Rudersdal: Velfærdsteknologi i psykiatrien kræver omtanke

DEBAT: Mennesker med psykiske sygdomme skal mødes med fokus på den enkeltes behov. Her kan teknologien rumme både fordele og ulemper, skriver Birgitte Schjerning Povlsen (K), formand for Social- og sundhedsudvalget, Rudersdal Kommune.

Af Birgitte Schjerning Povlsen (K)
Formand for Social- og sundhedsudvalget, Rudersdal Kommune

Kan velfærdsteknologi gøre en positiv forskel for mennesker med psykiske sygdomme? Ja, men kun med omtanke.

Der er næppe tvivl, om at teknologien er til stede og kan en hel masse – men der er heller ikke tvivl, om at netop i psykiatrien skal vi tænke os rigtig godt om, før vi kaster os over standardløsninger.

Mennesker med psykiske sygdomme, der har behov for hjælp og støtte i hverdagen, skal mødes individuelt og med fokus på den enkeltes behov.

Fordele og ulemper med teknologi 
Her kan teknologien rumme fordele og ulemper: ulemper, når løsninger bliver for ensartede og uniforme – fordele, når teknologien kan tilpasses det enkelte menneske og den konkrete livssituation.

I Rudersdal Kommunes Psykiatri- og Handicapområde arbejder vi med at implementere virtuel socialpædagogisk støtte, spiserobotter og elektroniske løsninger, der kan hjælpe borgerne med struktur og overblik i hverdagen. Vi ser på anvendelsen af virtuelle værktøjer, som har vist sig virksomme i behandlingen af mennesker med angst og sociale fobier.

I fremtiden kan den virtuelle platform måske blive anvendt til social færdighedstræning i det socialpædagogiske arbejde.

Det er alt sammen teknologier, som medvirker til større frihed og selvbestemmelse for borgerne, skabe et bedre arbejdsmiljø for medarbejderne og måske er økonomisk fordelagtige. Det sidste er fint, men det centrale mål med velfærdsteknologien i psykiatrien må være at skabe et bedre liv for mennesker med psykiske sygdomme.

Forrige artikel Odense: Velfærdsteknologi skal på tværs af sektorer Odense: Velfærdsteknologi skal på tværs af sektorer Næste artikel Vesthimmerland: Fælles løsninger i kommune og region Vesthimmerland: Fælles løsninger i kommune og region