Microsoft: Et digitalt Danmark kræver tillid til teknologi

DEBAT: Skal digitaliseringen lykkes, kræver det, at danskerne kan have tillid til, at deres personlige data bliver beskyttet, skriver Microsofts teknologidirektør, Ole Kjeldsen.

Af Ole Kjeldsen
Teknologidirektør i Microsoft Danmark

Hver dag bliver der skabt ny teknologi. Nye pc’er, tablets, smartphones, apps og services.

Vi skal konstant forholde os til nye måder at gøre tingene på, nye måder at kommunikere på og nye ting at sætte os ind i.

Fælles for de teknologier, der vinder hjerter og hjerner, er, at de giver os nye muligheder. De skaber nye forretningsmodeller og giver offentlige organisationer nye muligheder for at skabe bedre borgerservice for mindre. De gør vores liv mere fleksible, og de fleste af os har i dag mere regnekraft i vores lomme, end det fartøj, der bragte mennesket til månen.

Det er i stigende grad centralt, at vi udnytter de muligheder, teknologien giver, både privat og offentligt for at sikre et fortsat succesfuldt Danmark. At vi skaber et stærkt ”Digitalt Danmark”. Det kræver i dag mere end noget andet tillid.

Bekymring for misbrug af data
De nye teknologier fører således til nye problemstillinger og nye bekymringer, der kræver nye løsninger. Sjældent har en hel verden kollektivt fået øjnene op for en så omfattende problemstilling, som da Edward Snowden-historierne begyndte at fylde medierne i 2013. Pludselig var teknologivirksomhedernes opgave ikke at skabe opmærksomhed og oplyse om, hvordan man sikrede sig bedst muligt, men at medvirke til at pege på løsninger på et globalt niveau og (gen)skabe tillid.

Det overordnede problem er ligetil: Mennesker verden over føler ikke længere, at de har kontrol over deres personlige data. I en rapport, udarbejdet i forbindelse med World Economic Forum, svarede respondenter i 12 lande i overvældende grad, at teknologi har en negativ indflydelse på beskyttelse af deres private oplysninger. Undersøgelser i Danmark peger på samme udfordring.

En central pointe er, at folk ikke længere kun er bekymrede over at skulle beskytte deres personlige data for kriminelle. Folk er i stigende grad bekymrede for, at de ikke kan kontrollere private virksomheders og myndigheders brug af deres personlige data.

Tillid til teknologien
For at sikre, at teknologi fortsætter med at være en drivende kraft, der sætter mennesker og virksomheder i stand til at udrette fantastiske ting, bliver vi nødt til at sikre, at beskyttelse af privatliv ikke er nice-to-have. Beskyttelse af privatliv er en menneskeret.

Tre områder er centrale for at sikre, at danskerne kan have tillid til teknologi:

  • Beskyttelse af private data skal skrives ind i retningslinjer og politikker. At give brugeren kontol betyder, at virksomheder og offentlige myndigheder skal være transparente. Det kræver, at de stiller nem og overskuelig information til rådighed, som forklarer, hvordan personlig information bliver anvendt, og at det kun sker med brugerens informerede samtykke.
  • Beskyttelse af private data skal bygges ind i produkter og services. Produkter skal designes og udvikles med datasikkerhed og privatlivsbeskyttelse i højsædet. Kryptering af data er en central del af at beskytte data. Det bør man kræve af leverandørerne, at de kan leve op til.
  • Lovgivningen skal følge med tiden og sikre, at brugeren har kontrol over data. Myndigheder i hele verden – herunder de danske – skal respektere de juridiske processer, når de beder leverandører om at udlevere data.

Behovet for løsninger, der balancerer den enorme værdi, som data har og giver, med behovet for at beskytte data, vil kun vokse. I en tid, hvor teknologien vil blive stadig mere personlig og tilpasse sig den enkeltes liv, skal erhvervsliv og myndigheder arbejde sammmen for at sikre tilliden til, at vi kan udnytte teknologiens muligheder uden utilsigtet at betale med vores personlige data.

 

Forrige artikel DI: Fra digital forvaltning til digital forretning DI: Fra digital forvaltning til digital forretning Næste artikel Konsulentfirma: Danmark i den digitale superliga Konsulentfirma: Danmark i den digitale superliga