Kunstig intelligens står bag del af Mette Frederiksens tale i Folketinget

Det er både fascinerende og skræmmende, hvad kunstig intelligens er i stand til, lyder det fra statsminister Mette Frederiksen på talerstolen til afslutningsdebatten, der har fået hjælp af en chatrobot til sin tale.

Da statsminister Mette Frederiksen (S) begynder sin tale til afslutningsdebatten, står hun som almindeligvis på Folketingets talerstol med et talepapir foran sig.

"Det har været en ære og en udfordring at lede en bred regering i det seneste folketingsår," begynder hun.  

Men det er ikke Mette Frederiksen – eller hendes taleskriver – der har været i gang.

"Det, jeg lige har læst op her, er ikke skrevet af mig. Eller noget andet menneske for den sags skyld," bekender hun kort efter. 

Det er nemlig ChatGPT – en kunstig intelligens eller en digital assistent, der kan gennemgå store mængder data samt skrive og analysere tekster – som har skrevet de første par minutter af statsministerens tale.

Det er både "fascinerende og skræmmende, hvad den er i stand til", siger Mette Frederiksen.

{{toplink}}

Den nye digitale intelligens har været til stor debat i forbindelse med skoleafleveringerne og eksamen de seneste måneder.

"På få sekunder kan den skrive en tale, løse en universitetsopgave, udarbejde en rapport. Med så stor overbevisning, at de færreste af os ville tro, at det var en robot – og ikke et menneske – der stod bag," siger statsministeren.

Mette Frederiksen har netop valgt at gribe til kunstig intelligens i sin tale, fordi hun ville henvende sig til alle unge i Danmark og deres fremtid.

Kunstig intelligens vil nemlig forandre vores samfund i et omfang, som vi slet ikke forstår endnu, siger hun.

"En fremtid, der på flere måder adskiller sig markant fra jeres forældres og bedsteforældres. Den kunstige intelligens, som brager frem, er bare et eksempel på de nye livsvilkår, som I går i møde."

Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) har i begyndelsen af måneden nedsat en ekspertgruppe til at håndtere brugen af blandt andet ChatGPT og andre digitale hjælpemidler på ungdoms- og voksenuddannelserne.

Forrige artikel Her er de digitale aftryk i aftalen om kommunernes økonomi  Her er de digitale aftryk i aftalen om kommunernes økonomi  Næste artikel Digitaliseringsudvalg bringer seks anbefalinger om borgerfokus fra eksperter videre til ministeren Digitaliseringsudvalg bringer seks anbefalinger om borgerfokus fra eksperter videre til ministeren