Iværksætter: Danmarks næste tech-ambassade bør ligge i Afrika

DEBAT: Skal techvelopment nå sit fulde potentiale, må udvikling og tech for alvor tale sammen. Og hvorfor ikke starte med at etablere en techvelopment-ambassade i Kenyas svar på Silicon Valley, spørger iværksætter Jacob Lennheden.

Af Jacob Lennheden
Selvstændig techvelopment- og innovationskonsulent, Escalino

Det er ikke en underdrivelse at kalde techvelopment et nyt paradigme i udviklingssamarbejdet.

Som Ulla Tørnæs skriver i sit debatindlæg 21. januar på Altinget, så er Afrika midt i en kæmpe digital revolution forårsaget af disruptive teknologier, som skaber helt nye unikke muligheder for udvikling.

De store udfordringer, når det kommer til techvelopment, er, at der er få fra udviklingsverdenen, som er eksperter i tech, og for få tech-folk, som har indsigt i kompleksiteten og de kulturelle forhold, når det kommer til udvikling.

En ny app fra Silicon Valley er ikke nok
Derfor er det vigtigt, at der ikke kun fokuseres på, hvordan tech-giganter fra Silicon Valley kan ”redde Afrika”. En ny app er ikke nødvendigvis svaret på alle kvaler.

Ligesom man heller ikke kan forvente, at tech i Silicon Valley eller Danmark for den sags skyld alene kan løse udfordringerne på det afrikanske kontinent. 

Alt for mange gange har jeg i afrikanske lande mødt fantastiske tech-folk med spændende idéer, som fejlede, fordi de ikke fik grundlæggende ting som kultur, adfærd og muligheder på plads.

I sidste ende skal man huske, at tech i sig selv ikke løser et eneste problem. Det er mennesker, som løser problemer. Disruptive teknologier har et unikt potentiale til at løse mange af de udfordringer, Afrika står overfor, bedre, hurtigere og billigere end tidligere. Deri ligger potentialet i techvelopment.

Men det kræver, at det er de rigtige problemer, som løses, med den rigtige tilgang. Man skal bare kigge på de seneste års offentlige it-projekter for at se, hvor galt det kan gå, når man glemmer brugere, kultur og design. 

Udviklingssektor kan blive overhalet indenom
For udviklingssektoren er udfordringen omvendt. Man siger, at udviklingssektoren, sammen med den finansielle sektor, er den industri, som er mest moden for teknologisk disruption.

Den store forskel er, at de fleste finansielle institutioner i dag har set skriften på væggen og gør rigtig meget for ikke at blive overhalet indenom af agile, smarte og mere brugervenlige tech-startups.

Det samme er nu ved at ske i udviklingssektoren, hvor techvelopment-startups hurtigt er på vej ind på områder som uddannelse, sundhed, energi, flygtninge og så videre.

Tech-startups, som har den agile tilgang, der skal til for at udnytte disruptiv teknologi til at finde nye måder at levere kæmpe social værdi for begrænsede ressourcer.

Afrikanske techvelopment-iværksættere i fokus
Det er super, at techvelopment-initiativet støtter partnerskaber mellem traditionelle ngo’er og tech-virksomheder som for eksempel samarbejdet mellem IBM og Dansk Flygtningehjælp.

Men som Marianne Haahr også skriver om her, bør initiativet i langt højere grad fokusere på og støtte de agile innovative techvelopment-startups, som med få midler skaber stor impact inden for mange forskellige felter. De har brug for hjælp, adgang til kontakter og rådgivning for at skalere gode idéer, som virker – og her kan Danmark spille en afgørende rolle.

Der bør arbejdes målrettet mod at støtte lokale techvelopment-startups, hvor afrikanske unge bruger teknologi til at løse deres egne udfordringer. For hvem er bedre til at forstå kulturen og gribe mulighederne i techvelopment end afrikas digitalt indfødte unge?

Lad os sigte højt og for eksempel sætte den ambition, at vi med danske midler skal træne og hjælpe en million unge kvindelige techvelopment-iværksættere før 2020?

Hvad med en techvelopment-ambassade i Silicon Savannah?
For at nå ambitionerne samt sikre det nødvendige samspil mellem ”tech” og ”development” er der brug for, at techvelopment-initiativet forankres med en permanent tilstedeværelse på det afrikanske kontinent.

Ideelt en tilstedeværelse bestående af folk med lige dele forretnings-, udviklings- og tech-erfaring – som dermed formår at forbinde teknologiske muligheder med de kommercielle interesser fra private aktører og udviklingsprioriteter fra ngo’er.

Ligesom der er en techplomacy-ambassade i Silicon Valley, hvorfor så ikke have en techvelopment-ambassade i Silicon Savannah, der hvor tingene faktisk sker? Og nu vi er i gang, hvorfor så ikke starte agilt og allerede prototype en techvelopment-ambassade inden for den næste måneds tid?

Forrige artikel Morten Jarlbæk: Succesfuld digitalisering kræver bevidste valg – og fravalg Morten Jarlbæk: Succesfuld digitalisering kræver bevidste valg – og fravalg Næste artikel Kræftens Bekæmpelse: Vi skal værne om danskernes tillid til datahåndtering Kræftens Bekæmpelse: Vi skal værne om danskernes tillid til datahåndtering