Ida Auken: Danmark skal leve af velfærdsteknologi i fremtiden

DEBAT: Velfærdsteknologi kan blive en væsentlig del af svaret på, hvad Danmark skal leve af i fremtiden. Men det kræver, at vi udvikler de styrker, vi allerede har inden for området, skriver Ida Auken (R). 

Af Ida Auken (R)
Erhversordfører

Egent­lig giver det ret god mening. At et af verdens bedste og mest veludviklede velfærdssamfund i frem­tiden skal leve af at sælge netop velfærd.

Hvis vi gør det rigtigt, kan velfærdsteknologi blive en væsentlig del af sva­­­­­ret på, hvad Danmark skal leve af i fremtiden. Det kræver dog, at vi sikrer de styrker, vi allerede har in­­­­den for sundheds- og velfærdsløsninger, samt at vi bliver bedre til at udnytte det enorme potentiale, der ligger på bl.a. hjælpemiddelområdet.

Sundheds- og vel­færd­s­løsninger er allerede i dag en god forretning for Danmark.

På nuværende tidspunkt står sundheds- og vel­færds­virksomheder for 3,6 procent af vær­di­ska­bel­sen i dansk økonomi og hele 12 procent af eksporten. Desuden be­skæftiger virksomhederne ca. 35.000 fuld­tids­per­so­ner. Men sundheds- og velfærdsløsninger har po­ten­tia­le til at blive en endnu bedre deal for Danmark de kom­men­­­de år. Det skyldes især, at det globale marked for sund­­heds- og velfærds­løs­ning­er er i hastig væk­st. Det skyldes ikke mindst, at den globale middelklasse er i hastig vækst, at folk bliver ældre og får flere livsstilssygdomme.

Et stærkt hjemmemarked
Heldigvis har Danmark et rigtigt godt udgangspunkt for at skabe vækst og job på ryggen af denne ud­vik­ling. Jeg mener i den forbindelse særligt, at der er to danske styrker, vi skal værne om og udvikle.

For det første har vi i Danmark et stærkt hjemmemarked.

Vi har en historisk tradition for at skabe velfærd for vores borgere. Samt­dig er vi dygtige til at ud­vikle både kon­krete sundheds- og velfærdsteknologiske løsninger – og at skabe den viden, knowhow og uddannelse, der sik­rer, at tek­­no­lo­gien kan fun­ge­re i andre kulturelle kontekster end vores egen. Det er af­gø­rende, når vi f.eks ekspor­te­rer ple­je­hjems­løs­ning­er til Kina eller samarbejder med japanere om velfærds- og robotteknologi.   

Nye markeder står for døren
For det andet har vi i Danmark en stærk tradition for offentlig-privat samarbejde.

Det betyder f.eks, at vi har rig­tigt gode rammer for klinisk forskning, et stærkt patentsystem og hurtig markedsadgang for nye læ­ge­mid­ler. Det er kraftigt medvirkende til, at vi i Danmark har udviklet en stærk og internationalt anerkendt erhvervs­klyn­­ge in­den for lægemiddel- og medicoområdet. En klynge og et brand, der kan medvirke til at åbne døre for nye mar­ke­der på vel­færds­teknologiområdet.

Uudnyttet erhverspotentiale
Alt dette bliver der behov for de kommende år. For vi har stadig et uudnyttet erhvervspotentiale inden for bl.a. hjæl­pe­midler og sundheds-it.

Her vil vi kunne skabe vækst og job ved bl.a. at give danske virksomheder bedre mu­­­­­­lig­he­der for at drage nytte af de erfaringer, den offentlige sektor har opsparet på området, og ud­vik­le nye løsninger til det globale marked.      

Med vækstplanen for sundheds- og velfærdsløsninger har regeringen taget det første skridt på vejen mod at sikre og udvikle Danmarks position som global leverandør af velfærdsteknologi. Vi skal over de kommende år sikre, at plan bliver gjort til virkelighed, så Danmark bliver endnu bedre til at lave forretning ud af sin viden og sine kompetencer på velfærdsområdet.

Forrige artikel Teknik er nytteløs uden sammenhæng Teknik er nytteløs uden sammenhæng Næste artikel Ældrepolitik har altid været sparepolitik Ældrepolitik har altid været sparepolitik