Køb din DNA-profil i supermarkedet

DEBAT: Amerikanerne kan i dag købe personlige DNA-tests online eller i det lokale indkøbscenter. Men det er langt fra ukontroversielt og ikke så nemt, som det lyder, skriver Mikkel Skovborg fra Danmarks innovationscenter i Silicon Valley, USA.

Af Mikkel Skovborg
Attaché, Innovation Centre Denmark, Silicon Valley

Hvem er min far?

Er du i tvivl om det spørgsmål? Hvor du kommer fra, eller om du måske er særligt disponeret for en særlig hjertesygdom, diabetes eller andre sygdomme? En læge ville tidligere være det naturlige sted at konsultere for at få svar på disse spørgsmål.

Det er det ikke nødvendigvis mere for mange amerikanere.

Indtil for få år siden var det ren science fiction at kunne få svar på sin DNA-profil, men efter kortlægningen af det humane genom, er det nu muligt. Og ikke bare gennem besøg på hospitaler eller laboratorier. Nu gør amerikanere det også inden for hjemmets fire vægge.

DNA-tests i detailhandelen
Man kan købe tests online eller “over-the-counter”, som amerikanerne siger det, hos Walmart og i de fleste drugstores.

I dag har mere end en halv million amerikanere købt disse tests.

De personlige DNA-tests er blevet mulige, efter det menneskelige genom er blevet kortlagt. I USA har virksomheder som Identigene, Navigenics og deCODE specialiseret sig i at udbyde individuelle DNA-tests, der gennemføres i hjemmet og behandles på virksomhedernes laboratorier.

En af årsagerne til det voksende marked er, at den teknologiske udvikling har affødt markante prisfald. Det kostede for få år siden flere millioner kroner at gensekventere. I dag koster det helt ned til få hundrede kroner at købe disse DNA-tests.

Udviklingen er ikke alene båret frem af prisfald, men også tilgængeligheden. Det skønnes, at der nu er flere end 1200 produkter på markedet.

Man kan bestille dem online – de kommer med posten et par dage efter, hvorefter man tager en spytprøve, der indsendes til et laboratorie. Efter nogle få uger får man sin genetiske sygdomsprofil sendt retur med posten.

Såre simpelt.

Men det er langt fra ukontroversielt og ikke så nemt, som det lyder.

Upålidelige og misvisende tests
Ud over etiske problemstillinger rejser mange eksperter nemlig store spørgsmålstegn ved pålideligheden af DNA-tests foretaget i hjemmet.

Mens andre mener, at de resultater, der kommer retur til forbrugeren, er for generelle og i nogle tilfælde direkte misvisende. Det er nok ikke den store overraskelse for forbrugerne, at de får en anbefaling om, at de bør stoppe, hvis de har svaret, at de har en last, f.eks. rygning.

Food and Drug Administration, den amerikanske ækvivalent til Sundhedsstyrelsen, har eksempelvis tilbagekaldt tilladelsen fra et af de største firmaer, “23andMe”, der tilbød en sygdomsprofil gennem DNA-hjemmetestning.

Salget fortsætter
Virksomheden fortsætter dog salget af andre typer DNA-hjemmetests og har nu solgt mere end 200.000 tests, der kan identificere herkomst.

At der er meget stor uenighed om fremtiden og mulighederne for DNA-testing i hjemmet, er der ingen tvivl om.

Men om man er for eller imod, ændrer det ikke på, at markedet vokser i USA og nu er blevet en tocifret milliardforretning.

Forrige artikel Healthcare Denmark: Er USA klar til dansk velfærdsteknologi? Healthcare Denmark: Er USA klar til dansk velfærdsteknologi? Næste artikel Nyt panel stiller skarpt på velfærdsteknologi i Nordamerika Nyt panel stiller skarpt på velfærdsteknologi i Nordamerika