Digital plan er for uambitiøs til at skabe job

JOB: Regeringens målsætning om, at alle danskere skal have adgang til en hurtig bredbåndsforbindelse i 2020, er for uambitiøs, hvis udspillet skal skabe job i udkantsområderne, lyder det fra en ekspert.

Regeringen udkom onsdag med sit udspil til bedre bredbånd og og mobildækning i Danmark. Her er målsætningen, at danskerne som minimum skal have adgang til en bredbåndsforbindelse på 100 Mbit/s download og 30 Mbit/s upload i 2020.

Især i udkantsområder er hurtigt og stabilt bredbånd en mangel, hvilket betyder, at områderne har haft svært ved at tiltrække iværksættere og teknologiske virksomheder.

Erfaringer fra landsbyen Tranum i Jammerbugt Kommune viser dog, at bredbånd med højhastighed tiltrækker virksomheder. Her har borgere og virksomheder adgang til 1000 Mbit/s bredbånd, hvilket har fået flere virksomheder til at rykke medarbejdere til området. 

Men laboratorieingeniør ved Aalborg Universitet, Michael Jensen, har ikke tiltro til, at regeringens udspil vil få flere virksomheder til at flytte afdelinger til udkantsområder som Tranum, fordi mobile og trådløse forbindelser er medregnet i målsætningen om 30 Mbit/s upload i 2020.

"De mobile løsninger i udspillet er i sig selv uambitiøse, fordi jeg oplever, at virksomheder efterspørger de faste, stabile forbindelser i udkantsområderne. Hvis man skal have virksomhederne til at etablere afdelinger i Udkantsdanmark, skal de sikres en stabil uploadforbindelse, så de kan sende deres data ud i verden," siger Michael Jensen.

Større ambitioner kan skabe job i udkantsområder
En opgørelse fra Erhvervsstyrelsen viser, at 39 procent af de danske husstande og virksomheder allerede i 2012 havde adgang til mindst 30 Mbit/s upload, som ellers er regeringens målsætning i 2020.

Samtidig har flere andre lande omkring Danmark langt større målsætninger på det digitale område. I Luxemborg er målsætnigen, at borgerne skal have adgang til 1000 Mbit/s download og 500 Mbit/s upload i 2020.

Michael Jensen mener, at bredbåndsforbindelserne i landdistrikterne skal være mere ambitiøse, hvis virksomhederne for alvor skal have et incitament til at flytte afdelinger ud på landet.

"Man skal huske på, at virksomhederne skal dele bredbåndsforbindelsen over mobile løsninger med andre, og derfor kan de ikke vide sig sikre på, at de overhovedet får 30 Mbit/s upload. Vi skal satse på højere og faste uploadforbindelser, hvis det for alvor skal gøre en forskel i de tyndt befolkede områder," siger Michael Jensen.

Regeringen ønsker med den digitale vækstpakke at værne om principperne for teknologineutralitet og markedets efterspørgsel. En undersøgelse lavet af Erhvervsstyrelsen viser, at husstande og små virksomheders bredbåndsbehov for uploadhastigheder vil være mellem 20 og 50 Mbit/s frem mod 2020.

Internet-landsby tiltrækker virksomheder
I den lille landsby Tranum i Jammerbugt Kommune nyder man godt af Danmarks hurtigste bredbånd på 1000 Mbit/s download og upload.

Da der er lagt såkaldte fiberkabler i området, har det været muligt at lave et samarbejde med Bredbånd Nord, hvor bredbåndsforbindelsen blev skruet op til de nuværende 1000 Mbit/s.

Den lynhurtige forbindelse skal være grundlag for innovation og jobskabelse i området. Derfor er Tranum Landsbyråd i samarbejde med lokale aktører ved at bygge fjernarbejdshuse, som virksomhederne kan leje sig ind i.

Indtil videre har fire virksomheder fundet det naturskønne område med det hurtige internet attraktivt. De venter bare på, at lokalerne er indflytningsklare. En foreløbig succes, lyder det fra Landsbyrådets formand, Per Lorenzen.

"Flere virksomheder har vist stor interesse i at flytte medarbejdere til fjernarbejdshuse i Tranum. Der er endda virksomheder på venteliste. Så vi har faktisk allerede bevist, at de lynhurtige internetforbindelser kan skabe arbejdspladser og udvikling lokalt," siger Per Lorenzen.

"Mit håb er, at flere unge familier med en lang uddannelse vil flytte til området. Hvis folk i Tranum kan arbejde hjemmefra, endda med langt hurtigere internetforbindelse, så er der et godt grundlag for, at Tranum kan blive et samlingspunkt for unge folk, der drømmer om at etablere virksomheder inden for it og teknologi," siger Per Lorenzen.

S vil undgå et digitalt A- og B-hold
Socialdemokraternes it-ordfører, Trine Bramsen, forstår ikke kritikken af regeringens udspil. Hun påpeger, at de 30 Mbit/s upload netop kun er et minimumskrav.

"Man skal huske på, at de 30 Mbit/s upload er minimumskravet for 2020. Der er ikke noget, som forhindrer, at for eksempel 70 procent af danskerne får en højere uploadforbindelse. Vi har sat 30 Mbit/s som et minimumskrav for at sikre, at vi ikke får et A-hold og B-hold på det digitale område," siger Trine Bramsen.

Flere virksomeheder efterspørger de faste forbindelser, som ikke er særlig udbredte i landdistrikterne. Trine Bramsen peger på, at regeringen har en række forslag med i udspillet, der kan forbedre vilkårene for faste forbindelser i landdistrikterne.

"Vi vil blandt andet forbedre incitamentet og rentabiliteten for kommunerne til at grave fastnetskabler ned i jorden. På den måde forsøger vi at udbrede de faste forbindelser til især udkantområder, som ellers vil være dækket af mobile højhastighedsforbindelser," siger Trine Bramsen.

Hun slår dog fast, at udspillet er teknologineutralt, og derfor er regeringen i princippet ligeglad med, om de 30 Mbit/s upload bliver leveret ved faste eller mobile løsninger.

Trine Bramsen håber, at hurtigere bredbåndsforbindelser vil skabe mere udvikling og vækst i landdistrikterne. Hun henviser til, at kommunerne selv kan tage et initiativ, hvis de lokalt vil skabe bedre bredbåndsvilkår end regeringens minimumskrav på 30 Mbit/s upload.

Bortset fra bredbåndsudbredelsen på Bornholm har regeringen ikke afsat penge til planen. Målsætningen skal i stedet nås ved at lade markedskræfterne rulle den bedre dækning ud.

Forrige artikel Borgere i Assens bidrager til sundhedspolitik Borgere i Assens bidrager til sundhedspolitik Næste artikel Læger og industri: Skrap regel kan ødelægge innovation Læger og industri: Skrap regel kan ødelægge innovation