DF: EU's digitale ambitioner stiller forbrugere og virksomheder dårligere

DEBAT: Virksomheder tvinges ind på markeder, de ikke har interesse i, og forbrugerne vil kunne købe produkter, der ikke er godkendt af danske sundhedsmyndigheder. Et digitalt indre marked vil stille både danske virksomheder og forbrugere dårligere, skriver Kenneth Kristensen Berth (DF).

Af Kenneth Kristensen Berth (DF)
EU-ordfører

Spørgsmålet om et digitalt indre marked i EU er en af de allermest diskuterede europapolitiske dagsordener lige nu. De gode intentioner er mange.

Men vejen til helvede er som bekendt brolagt med gode intentioner. Således er EU's digitale indre marked ingen undtagelse.

For selvom det lyder besnærende at gøre op med de hindringer, der står i vejen for onlinehandel, og som betyder, at forbrugerne går glip af muligheden for at købe varer og tjenesteydelser, at internetfirmaer og nystartede virksomheder har begrænset råderum, og at erhvervslivet og de offentlige myndigheder ikke kan drage fuld nytte af de digitale værktøjer, så skaber det blot nye udfordringer.

Ja, faktisk burde det næsten sige sig selv, at der opstår problemer, når man vil fjerne lovgivningsmæssige barrierer og omstille 28 nationale markeder til ét enkelt. Forordningen om geoblokering skaber nemlig udfordringer for både forbrugere og virksomheder.

Online salgspligt
Et af de problematiske elementer er salgspligten, som betyder, at virksomheder ikke selv kan vælge, hvor de vil sælge deres varer. En online salgspligt i hele Europa vil i praksis betyde mange tvister mellem virksomheder og forbrugere.

For hvordan stiller man sig som virksomhed, der ellers har valgt at fokusere på det danske marked, når man får henvendelser fra eksempelvis bulgarske forbrugere, der ikke forstår produktvejledningen, ønsker at returnere en vare eller vil gøre sin reklamationsret gældende?

Forordningen tvinger med andre ord små virksomheder til at gå ind på markeder, som de ikke har nogen interesse i at opdyrke. Det svarer jo til, at EU tvang eksempelvis en dansk tøjbutik til at åbne butikker i andre EU-lande.

Danske forbrugere stilles dårligere
Initiativet vil ligeledes stille danske forbrugere dårligere, da man let kan ende med at købe varer, der enten ikke kan bruges i Danmark eller måske ligefrem er farlige for ens sundhed.

Allerede i dag kan man jo købe varer i andre EU-lande, som af de danske sundhedsmyndigheder vurderes potentielt sundhedsskadelige. Salgspligten vil kun øge udbuddet af eksempelvis farlige kosttilskud, som kan komme danske forbrugere i hænde. I kombination med mangelfulde produktvejledninger er det yderst uhensigtsmæssigt for danske forbrugere.

Så alt i alt et meget, meget mærkeligt initiativ.

Forrige artikel Stine Bosse: EU kan og skal lede os mod den digitale tidsalder Stine Bosse: EU kan og skal lede os mod den digitale tidsalder Næste artikel Marie Krarup: Russiske internetløgne er ikke en opgave for cyberforsvaret Marie Krarup: Russiske internetløgne er ikke en opgave for cyberforsvaret