De ultrarige, super-innovative og succesfuldes hjemmebane

Silicon Valley er hjemsted for klodens førende tech-virksomheder, succesrige acceleratorer, enorme mængder venturekapital, og universiteter i den absolutte topklasse. Innovation Centre Denmarks kontor i Silicon Valley præsenterer et par af hovedattraktionerne i et enestående innovationsmiljø.

Af Thomas Winter Poulsen, COO, Innovation Centre Denmark, Silicon Valley

Googles, Facebooks og Apples imponerende hovedkvarterer er yndede besøgsmål i Silicon Valley. Men der er langt mere at komme efter. Men Silicon Valleys økosystem er stort, byder på en utrolig mængde viden og iværksætteri og sover aldrig.

På Innovationscenteret gør vi vores absolut bedste for at skabe overblik, relationer og netværk af relevans for Danmark og danske virksomheder. Her er et udpluk af observationer fra vores daglige virke:

Forskning, uddannelse og techtransfer (TTO)

Tillad mig at introducere en ny forkortelse, UHNW, som står for ultra high net worth, hvilket er personer med en formue på over 30 millioner dollar.

I en nylig offentliggjort rapport om universiteternes alumner med UHNW er Stanford University ikke overraskende på listen som nr. 2. Harvard (i Boston) indtager førstepladsen.

5.580 tidligere Stanford-studerende kan sætte UHNW-titlen på cv’et. Den samlede formue for disse 5.580 er ikke mindre end 2,9 billioner dollar. Knap tre billioner dollar – den lader vi lige stå.

Et godt bud på, hvorfor Stanford ligger i toppen af listen, er universitetets fokus på entreprenørskab, kommercialisering af forskning samt de mange TTO’er, der findes på og omkring Stanford.

Det siges, at Stanford hvert år genererer mere end 500 levedygtige og velfinansierede virksomheder. Ganske imponerende af et universitet med blot 16.500 studerende.

De studerende, der ikke sidder i garager rundtomkring i Silicon Valley og udvikler på livet løs, kan frisk fra det grønne klæde blive ganske velhavende fra det øjeblik, de indtræder på arbejdsmarkedet.

Praktikpladser i sommerferien er en god adgangsbillet. Hos en af de absolut største tech-aktører blev en helt nyuddannet master i datavidenskab fra et af områdets universiteter efter sommerens praktikplads tilbudt ansættelse med følgende vilkår: 65.000 dollar i sign-on fee, 100.000 dollar i fast årlig løn, og et optionsprogram på op mod 130.000 dollar årligt.

Dertil kommer fri forplejning tre gange om dagen og en endeløs række af goder. Ikke så tosset.

Acceleratorerne skaber unicorns på stribe

Der findes et utal af acceleratorer i Silicon Valley, blandt de mere velkendte er Y Combinator (YC). YC har siden 2017 indgået mere end 1.100 ventureinvesteringer for et samlet beløb på 6,1 milliarder kroner. For de seneste 15 år er antallet af handler 2.400.

Det vidner om, at der er kommet mere fart på investeringerne de senere år. YC investerer meget tidligt i virksomheder og giver som udgangspunkt 150.000 til virksomhederne i acceleratorprogrammerne til gengæld for en ejerandel på 7 procent. De mest lovende får derefter yderligere investeringer på et senere tidspunkt.

Den største finansielle succes for YC var fundingen af Dropbox, der er blevet børsnoteret med en markedsværdi på 12,6 milliarder dollar.

YC har lavet 30 exits alene i år, og over årene er ikke færre end 22 af deres investeringer blevet til unicorns(markedsværdi på over 1 milliard dollar. Der findes p.t. cirka 400 globalt). YC har realiseret fire af disse investeringer og er derfor stadigvæk medejer af 18 enhjørninger.

Ifølge YC har deres samlede portefølje af virksomheder en anslået værdi på over 100 milliarder dollar. Det fremgår ikke, hvor meget YC ejer af disse, men det vidner om, at acceleratorer her har en berettigelse. Det vidner også om, at de gør noget rigtigt.

Med til historien hører dog, at YC har set 110 af deres porteføljevirksomheder gå nedenom og hjem. Det er altså ikke alt, de rører ved, som bliver til guld. En stor del af deres nuværende virksomheder er på et meget tidligt stadie, hvorfor deres skæbne endnu er uvis.

Venturekapitalen strømmer

Markedsobservatører, der følger venturekapitalen i Silicon Valley, hævder, at der på ugentlig basis bliver vekslet ejerandele for 1,2 milliarder dollar. Den størrelsesorden af investeringer sender et signal til omverdenen om, at her er muligheder for dem, som kan og vil.

Pengene kommer ofte med et højt niveau af ekspertise og specialisering, hvor værdikæden af penge er intakt hele vejen fra universitet til opstart til børsnotering. Der er ikke finansielle huller, kløfter eller andre benspænd, der distraherer virksomhederne unødigt på deres vej mod en dominerende position på de globale markeder.

Udfordringen og dermed kunsten for en investor og stifter er at finde det perfekte match fra starten. Det er noget, som entreprenørerne bør gå meget højt op i. Penge er ikke bare penge i Silicon Valley.

Giganterne investerer også

De største virksomheder er ligeledes meget aktive investorer i Silicon Valley. Google Ventures var den mest aktive i 2018 med mere end 70 investeringer i virksomheder.

Salesforce og Intel er henholdsvis nummer to og tre på listen over de mest aktive virksomheder på corporate venture-siden. Corporate venture-afdelinger i området opkøbte i 2018 ejerandele i lige over 500 virksomheder for mere end 14,3 milliarder dollar.

AI-, cybersikkerheds- og healthtech-virksomheder er særligt eftertragtede i dette segment.

Læring fra Silicon Valley

Silicon Valley is not a place – it’s a mindset” og ”Silicon Valley cannot be imitated” er lidt slidte mundheld, som dog ikke er skudt helt ved siden af.

Silicon Valley har et særligt mindset, og det kan ikke sådan lige kopieres, selv om mange har prøvet. Men der er viden at hente og mulighed for at finde nye perspektiver på de udfordringer, man står med.

Ved det netop overståede TechBBQ i København oplevede jeg, hvordan Danmark er ved at få godt gang i entreprenørskabet. Det var en fantastisk oplevelse at tage del i et velbesøgt og virkelig godt sammensat program over to dage.

Et styrket dansk økosystem for entreprenørskab er en væsentlig ingrediens i fortsat dansk konkurrenceevne.

Innovationscenteret i Silicon Valley gør sit bedste for at bidrage til styrkelsen af det danske økosystem – ikke mindst ved at bygge bro til nyttig viden og inspiration.

Derfor åbner vi nu mulighed for, at danske entreprenører, investorer og forretningsudviklere kan komme til Silicon Valley og kigge over hegnet samt deltage i StartUp Grind, som en del af vores Founders & Innovators Summit i februar 2020.

En god mulighed for at blive ved med at lære.  Læs mere her.

 

Forrige artikel Advokater: Udbudsregler skal ikke blive en labyrint Advokater: Udbudsregler skal ikke blive en labyrint Næste artikel Dansk Erhverv: Sæt mål for benyttelse af fleksible udbud Dansk Erhverv: Sæt mål for benyttelse af fleksible udbud