6 skridt til bedre effektmåling

EVALUERING: Den nye evalueringsmetode Outcome Harvesting skal give svar på, hvor meget forandring civilsamfundsarbejde egentlig skaber. Her er Globalt Fokus’ introduktion til metoden.

(OBS: Det er mere end et år siden, denne artikel er blevet redigeret. Vær derfor opmærksom på, at dele af indholdet kan være forældet)

Af Ole Brauer
Konsulent i Globalt Fokus

Ændrer dit projekt noget i verden, eller fik du blot afholdt en række workshops med en god mavefornemmelse?

Outcome Harvesting er en ny evalueringsmetode, som bruges til at identificere, formulere og fortolke opnåede resultater af et projekt. Med andre ord: Hvordan ændrede verden sig efter dit projekt, og hvilke ændringer kan du tilskrive projektet?

Traditionelt bygger monitorerings- og evalueringsmetoder af en udviklingsindsats på indsatsens planlægning. Sådan her ser skabelonen ofte ud: Du planlægger at gennemføre nogle aktiviteter, der producerer noget (det kaldes outputs). Du forventer så, at tilvejebringelsen af outputs vil ændre noget (det kaldes outcomes), som du så antager eller håber vil bidrage til en langsigtet og varig udviklingseffekt (det kaldes impact).

Når du så skal se på, hvordan indsatsen faktisk gik, følger du den samme logik: Producerede de så faktisk de ønskede outputs? Og ændrede dine outputs mon noget virkeligt og varigt i verden?

Problemet er, at det er svært at finde linket mellem udførelsen af et projekt og forandringen i civilsamfundet. Det er her, Outcome Harvesting kommer ind i billedet.

Outcome Harvesting fokuserer nemlig på at opsamle information om, hvilke relevante ændringer der skete i projektets periode og hvilken rolle indsatsen har spillet på de ændringer. Der er typisk tale om ændringer i aktørers holdninger eller handlinger, nye samarbejdsrelationer, eller ændringer i lovgivning eller administrativ praksis på et givent område. Ved at inddrage både involverede og uafhængige aktører vurderer man indsatsens reelle effekt.

Indledende om metoden
Outcome Harvesting er en kompleks metode. Den kræver en del tid og ressourcer, men udbyttet kan til gengæld give meget nyttige resultater og læring. Den nærmere tilrettelæggelse afhænger meget af konteksten, karakteren af projektet og af ambitionerne. Outcome Harvesting kan samtidig implementeres som supplement til mere velkendte monitoreringsmetoder som Logical Framework Analysis og Theory of Change.

Centrale begrebsdefinitioner
For at forstå Outcome Harvesting er det i første omgang nødvendigt at forstå de forskellige begreber, som metoden anvender.

Outcome: Et outcome defineres som en observerbar og signifikant ændring i en social aktørs adfærd, politikker, relationer aktiviteter, praksis eller andet. Outcomes er blandt andet blevet påvirket af en change agent.

Change agent: En change agent defineres som en person eller en organisation, der medvirker til at skabe et outcome.

Social aktør: En social aktør defineres som en person, gruppe, organisation, institution, lokalsamfund eller andet fællesskab der ændrer sig, blandt andet på grund af en change agents intervention.

Harvest user: En harvest user defineres som den eller de personer, der skal bruge outcome-høsten som grundlag for at træffe beslutninger. Det kan være en eller flere inden for en change agent-organisation, eller udenforstående, f.eks. en donor.

Harvester(s): Harvester(s) er den eller de personer, der står for gennemførelsen af en Outcome Harvest. Det er typisk en konsulent eller en intern med støtte fra en konsulent.

Trin 1 – planlæg høsten
Som navnet indikerer, handler metoden grundlæggende om at ”høste outcomes” af et gennemført projekt/indsats og dermed identificere ændringer, som indsatsen har medvirket til. De centrale informationskilder her er change agents og de sociale aktører, som man ønsker at påvirke.

Det er vigtigt at være helt klar i formuleringen af, hvem der skal bruge resultaterne og hvad de skal bruges til.

Dernæst skal der formuleres spørgsmål om outcomes. En øvelse, som det er værd at bruge tid på, ved blandt andet at involvere harvest users.


Trin 2 – gennemgå dokumenter, formuler outcomes
Næste skridt for harvesterne er at gennemgå tilgængelig dokumentation, f.eks. program-/projektrapporter, casestudier, policy-dokumenter og lignende. På dette grundlag kan der allerede her ved trin 2 identificeres nogle outcomes, der kan testes nærmere i de følgende trin. Dette trin er en måde for harvesters at lære mere om det gennemførte projekt/indsats.

De enkelte outcomes skal beskrives nøje, og der kan det være behjælpeligt at bruge følgende spørgsmål:

  • Hvem er det, der har ændret en adfærd?
  • Hvad er det, der er blevet anderledes? Hvor meget?
  • Hvornår og hvor skete det?
  • Hvorfor er det vigtigt?
  • Hvori bestod change agents’ bidrag til ændringen (direkte/indirekte, delvis, tilsigtet/utilsigtet)?

Ikke alle outputs fører til outcomes, og vejen dertil er ofte ikke lineær. Man skal derfor forvente, at denne del af processen tager tid, og ikke alle outcomes er positive.



Trin 3 – involver change agents
Her handler det for harvesters om at komme i direkte kontakt med change agents for dels at afprøve og validere outcome-formuleringerne fra trin 2 og dels for at høste yderligere outcomes. Ideelt set foregår det via en eller flere workshops, men alternativt kan personlige interviews eller forskellige former for elektronisk kommunikation såsom Google Docs, også benyttes.

Harvesters faciliterer diskussion, revision og validering af allerede høstede outcomes, samt identificering og formulering af nye. De samme formuleringsprincipper som skitseret under trin 2 gælder her.

Det er her ved trin 3, at de endelige outcome-formuleringer bliver til, så det er vigtigt, at der afsættes tilstrækkelig tid til at arbejde dem ordentligt igennem én for én. Processen bør ikke involvere for mange personer, dog kan der være brug for flere harvesters og en opdeling af gruppen.

Social forandring kan være både op og ned ad bakke. Selv små ændringer kan repræsentere en betydelig succes, og på den anden side er det ikke alle store ændringer, som kan tilskrives change agents.



Trin 4 – underbyg outcomes

Når outcome-beskrivelserne er pudset af i trin 3, bør de hver for sig valideres ved at udsættes for en vurdering af nogen, der kender til sammenhængen, men er uafhængig af change agents og ikke selv har været involveret i aktiviteterne. Vurderingen bør ikke kun gælde hvorvidt det, der beskrives som outcome, faktisk er indtruffet, men også hvor vigtigt det er, og om aktiviteterne med rimelighed kan anses for at have medvirket til resultatet i det beskrevne omfang.

Der kan ofte være ganske mange outcomes, så på dette trin skal harvesters bestemme både hvor mange og hvilke outcomes, der skal valideres, og af hvem og hvordan. Praktisk kan valideringen ofte gøres ved hjælp af et spørgeskema, der sendes til udvalgte personer.



Trin 5 – analysér og fortolk resultaterne
Hele øvelsens færdige produkt er et antal validerede outcomes. Afhængigt af hvad der fra starten var formålet, kan de høstede og underbyggede outcomes organiseres og analyseres på forskellige måder for at hjælpe med at besvare evalueringsspørgsmålene. For eksempel kan det være relevant at vægte outcomes efter deres vigtighed eller at skelne efter på hvilke niveauer i samfundet det viser sig, om de var planlagte eller ej.

Hvis antallet af outcomes er stort, kan en form for database vise sig nyttig, hvor de enkelte outcomes kategoriseres på relevante dimensioner. Man kan enten bruge specialiseret software eller Microsoft Excel til kategoriseringen.



Trin 6 – støt brug af resultaterne
Det er værd at understrege, at Outcome Harvesting ikke i sig selv producerer anbefalinger, men snarere peger på områder, som det er værd for de involverede organisationer og personer at diskutere nærmere med henblik på at nå frem til beslutninger om det videre arbejde. Tilrettelæggelse og facilitering af en sådan diskussion kan betragtes som processens sidste trin.

,

Forrige artikel Når frivilligledelse også praktiseres på toilettet Når frivilligledelse også praktiseres på toilettet Næste artikel Ny evalueringsmetode: Outcome harvesting stiller skarpt på effekten af udførte projekter Ny evalueringsmetode: Outcome harvesting stiller skarpt på effekten af udførte projekter
Overblik: Her er efterårets politiske kalender

Overblik: Her er efterårets politiske kalender

Sommeren lakker mod enden og efteråret lurer lige om hjørnet. Selvom Folketinget officielt holder sommerferie indtil oktober, er der en masse politik på programmet. Få overblik over den politiske kalender her.

Sådan har FDF løbet 10 nye lokale kredse i gang

Sådan har FDF løbet 10 nye lokale kredse i gang

FDF’s kredsstartsprojekt har vendt tingene om, så initiativtagerne kan starte med at fokusere på aktiviteterne og gemme bureaukratiet til senere. Forbundet står klar med både sparring, administrativ bistand og startøkonomi. Indsatsen har på to år givet 10 nye kredse – men det har kostet både kræfter og penge.

Hvem kæmper for din lokalforenings sag i kommunen?

Hvem kæmper for din lokalforenings sag i kommunen?

De kommunale budgetforlig for 2024 falder i hak på stribe i disse uger. Det giver nogle steder flere penge til lokaler, aktiviteter og udvikling i foreningslivet, mens andre kommuner strammer livremmen. Men hvem er foreningernes ”fagforening” og hvordan tager din forening kampen op mod uretfærdigheder?

Er der også ballade i din kolonihave - eller i din lokalforening?

Er der også ballade i din kolonihave - eller i din lokalforening?

TV2-serien ”Balladen om kolonihaven” demonstrerer elegant, hvad der udspiller sig i de små forpligtende foreningsfællesskaber, som Danmark er opbygget af. Foreningsliv bygger i høj grad på mennesker med engagement, passion, fagligheder og følelser. Det foregår i vores dyrebare fritid, og derfor går bølgerne ofte højt, for der kan være meget på spil. 

Ung, ny og NGO-leder: 'Ny bog giver hjælp og råd'

Ung, ny og NGO-leder: 'Ny bog giver hjælp og råd'

Når man lander sit første lederjob i en NGO, måske i en ung alder, følger der mange opgaver med, som ikke stod i jobopslaget. Det tager bogen 'Sagens Kerne' fat på med råd fra to, som har prøvet turen på egen krop. De rammer helt plet, lyder det fra en, der netop står i situationen.

Ngo’er kan også høste store fordele af kunstig intelligens

Ngo’er kan også høste store fordele af kunstig intelligens

ChatGPT og andre kunstig intelligens-redskaber bliver hele tiden både nemmere, bedre og billigere, så det er ikke bare forbeholdt de store organisationer. Til gengæld er der både praktiske og etiske faldgruber, man skal holde sig for øje, siger konsulent i branchen Christian Sophus Ehlers. Han har for længst selv taget den nye teknologi i brug.

Håbløshed og vrede driver klimaaktivisterne

Håbløshed og vrede driver klimaaktivisterne

Det er vrede og frustration over alt for lidt handling i klimakrisen, der driver aktivisterne i Den Grønne Ungdomsbevægelse. Men et spændende miljø med kreative arbejdsformer og en flad struktur skader heller ikke.

Vildt sommervejr og klimakrise puster til engagement i organisationerne

Vildt sommervejr og klimakrise puster til engagement i organisationerne

Skovbrande på Rhodos, varmerekorder i Sydeuropa og et knastørt dansk forår. Klimakrisen har erobret dagsordenen, både i medierne og hos en række organisationer. Flere af dem, som har sat klima højt på dagsordenen, beretter om flere aktivister, men også om et emne, som påvirker organisationernes ståsted og måde at virke på.

Betændt arbejdsmiljø er det beskidte vasketøj, som ingen civilsamfundsorganisationer ønsker at hænge offentligt til tørre

Betændt arbejdsmiljø er det beskidte vasketøj, som ingen civilsamfundsorganisationer ønsker at hænge offentligt til tørre

Der er mange grunde til, at emnet er svært at tale om: Blandt andet frygt for dårlig medieomtale eller at blive fyret. Men tavshed gør samtidig problemet svært at løse. Det kom frem, da centrale civilsamfundsaktører på Bornholm debatterede dårligt arbejdsmiljø – et emne som desværre forbliver lige så hot som den danske sommer indtil nu, også selvom Folkemødet er slut for i år.