Dødsfald: Biokemiker, professor og forskningsdirektør Peder Olesen Larsen (86)

Peder Olesen Larsen dedikerede sit liv til biokemiske indsalg, formidling og viden som frontfigur, professor og direktør i forskningsverden. Nu er han gået bort i en alder af 86 år.

Peder Olesen Larsen
Peder Olesen Larsen (1934-2021) Fhv. direktør for Forskningsdirektoratet, professor, dr.phil., dr.scient., fhv. formand for formand for Statens Naturvidenskabelige Forskningsråd og Danmarks Grundforskningsfond.

Passionen for biokemi og forskning har haft sine klør i Peder Olesen Larsen, siden han først begyndte at kaste sig over studierne og sidenhen fordybe sig i forskning og formidling. 

I en alder af 86 år efterlader han nu sin livslange forskning og bidrag, oplyser Politiken. 

Peder Olesen Larsen blev magister i biokemi fra Københavns Universitet i 1957 og blev dernæst i 1958 ansat som den første assistent knyttet til det nyoprettede organisk-kemiske laboratorium ved Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole.

Han blev sidenhen professor ved Danmarks tekniske højskole, professor i organisk kemi og dr.scient.h.c. ved Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole, dr.phil ved Københavns Universitet, adjungeret professor i forskningspolitik ved Aarhus universitet og blev medlem af Det lærde selskab i 2004.

I løbet af Peder Olesen Larsens karriere har han aktivt bidraget med både forskning og undervisning samt engageret sig i Liberalt Centrums hovedbestyrelse, Statens naturvidenskabelige forskningsråd i 1968-75 og som formand for den danske komité for International Council of Scientific Unions i 1978-86 

Han har derudover skrevet artikler om universitets- og forskningspolitik i fagblade og dagblade samt udgivet bogen "Forskningspolitik i et lille land".

Han har desuden været medlem af Akademiet for de tekniske videnskaber, Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab, prorektor og medlem af konsistorium på den Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole samt diverse forksningsorienterede råd.

I perioden 1988 til 1991 var han direktør for Forskningsdirektoratets under Undervisningsministeriet, hvorefter fra 1991 til 98 var formand for bestyrelsen for og leder af administrationen for Danmarks Grundforskningsfond.

Tilbage til navnenyt »

Prøv christiansborg gratis i 14 dage

  • Artikler
  • Debat
  • Politisk kalender
  • Spørgsmål og svar
Dagens portal