Vanlige brud på kommuneaftaler

Koncentrat af lederen "Slut med fifleri" i berlingske, 17. oktober 2003 om respekt for kommuneaftalerne.

Mens amterne holder skatterne i ro som aftalt med regeringen, så kniber det for kommunerne at følge trop. Samlet set stiger skatterne, og det er et brud på den pagt, Kommunernes Landsforening har indgået med regeringen.

Ledende kommunalfolk siger, at der er tale om bagateller, som regeringen burde se gennem fingre med. Men forhåbentlig giver regeringen ikke efter. Hvis kommunerne mener, at et trecifret millionbeløb i overskridelse er en bagatel, så må det undre, at det ikke lader sig gøre at fjerne en sådan bagatel, således at kommunerne lever op til aftalen.(...)

I alt for mange år har det været en fast regel, at kommunerne højt og flot har blæst på de økonomiske rammer, som de kommunale organisationer under megen jammer og klage har indgået med skiftende regeringer.(...)

Finansminister Thor Pedersen må holde fast i aftaleteksten. Ganske vist er det ikke retfærdigt, hvis sanktioner rammer kollektivt og altså også de kommuner, som har rettet sig efter aftalen. På den anden side er aftalerne med regeringen indgået kollektivt, og så må straffen bæres kollektivt, selv om det ville være bedst udelukkende at ramme de skyldige kommuner.

De tilbagevendende problemer med at tøjle de kommunale økonomier skærper behovet for en kommunalreform med tilhørende reform af de ustyrlige og uretfærdige udligningsordninger. Der er mulighed for alt for megen kassetænkning og ansvarsforflygtigelse i de systemer, der i dag styrer samfundet på regionalt og lokalt niveau.

Forrige artikel Regeringens talentløse værdikamp Næste artikel Kronikken DF ikke kunne få optaget