Regeringens talentløse værdikamp

SFs Kristen Touborg kommenterer regeringens aktuelle værdidebat samt manglen på signaler om den forestående kommunalreform i statsministerens åbningstale.

Da statsministeren fyrede startskuddet af til Regeringens værdikamp, havde han næppe forestillet sig, hvilket ragnarok det ville udløse.

Det er helt sikkert kommet bag på statsministeren, at hans kulturminister ville drage i front som en anden koldkriger for at tage politisk kvælertag med fortiden. Især skulle der gøres op med venstrefløjen i 70'erne.

Men ikke nok med det. Kulturradikalismen, samarbejdspolitikken under besættelsen og Danmarks Radio kom også under hård beskydning.

Og når vi nu har en statsminister, der har meningsmålingerne som sin ledestjerne, må det ganske enkelt have været chocklæsning, da en ny Gallup-undersøgelse viste, at statsministeren ganske vist har en stærk dagsorden, så længe værdikampen handler om ansvar og konsekvens.

Værdidebat støder vælgere
Derimod deler kun et beskedent mindretal i undersøgelsen kulturminister Brian Mikkelsens kritik af en venstreorienteret dominans i Danmarks Radio og i undervisningsverdenen. Dette er et stærkt fingerpeg om, at værdikampen, sådan som den har udartet sig, nemt kan gå hen at støde nogle af Venstres nyerhvervede vælgere fra sig.

Nu er det bare sådan, at værdier også tolkes som redelighed og ordentlighed. Derfor er det også et politisk minefelt, der kan eksplodere, når kommunale venstrefolk og ministre anklages for kammerateri. Det er bestemt ikke noget, der gør en statsminister glad.

Savner kommunalreform
Statsministerens åbningstale i Folketinget gjorde heller ikke SF glad eller tilfreds.

Det var kun få ord, der blev brugt på at nævne èn af de største indenrigspolitiske reformer i 30 år - nemlig den kommende kommunalreform, hvor regeringen ønsker at amter og kommuner skal lægges sammen til større enheder.

Den nedsatte strukturkommission afslutter sit arbejde i januar 2004. Så skal der træffes politisk beslutning og fremsættes lovforslag i Folketinget senest i april måned. Altså, kun 2½ måned til en folkelig debat om, hvordan de opgaver der er tættest på borgerne skal løses i fremtiden. Det er demokratisk set fuldstændig urimeligt.

Heller ikke på det lokale plan, har det været muligt at få Venstres folketingsmedlemmer til at gå ind i debatten.

En demokratisk beslutningsproces om den kommunale fremtid er åbenbart ikke nogen værdi regeringen tillægger nogen særlig betydning.

Er det mon de afslørende kommunalpolitiske spor, fra Venstres Solkonge og hans lærling, der skræmmer?

Forrige artikel Traditionstænkende amtsformænd Næste artikel Vanlige brud på kommuneaftaler