Valgskampstema: Velfærdsreform

Koncentrat af lederen "Velfærdsreformer bør have topprioritet" i Berlingske 14. november 2003

Det er næsten en ynk at høre regeringspartierne i disse dage.

Hos Venstre har topledelsen - minus Fogh, der meget bekvemt er i Mexico - åbenbart valgt at grine ad sig selv for dermed at tage brodden af dagpenge-farcen.

De Konservative derimod er i indre splid mellem dem, der stadig råber på reformer, og andre, der klogeligt har stukket piben ind.(...)

Den virkelige ansvarlige er naturligvis den bortrejste statsminister Anders Fogh Rasmussen, for det forekommer usandsynligt, at han ikke har godkendt hvert eneste skridt i denne sag.

Nogen burde fortælle Fogh Rasmussen, at politisk lederskab ikke kun handler om den rette indpakning.(...)

Hvis der endelig er noget godt i hele miseren, må det være, at reformer af velfærdsstaten ikke kan undgå at blive et tema i næste valgkamp. Det bør være mere end det. Faktisk må der opfordres til, at både Socialdemokraterne og de borgerlige partier sætter sig som hovedopgave at give vælgerne deres gennemarbejdede og sammenhængende bud på fremtidens velfærdssamfund.

Vel skal man respektere den igangværende velfærdskommissions arbejde. Men ærlig talt. Der er lavet tonsvis af digre økonom-rapporter, som peger på skævhederne i dette samfund.(...)

Vælgerne er ikke dummere, end at de godt kan forholde sig til nødvendigheden af upopulære indgreb i velerhvervede rettigheder, hvis det sker i en sammenhæng og i øvrigt er gennemdiskuteret og godt forberedt. Vel er det da ikke nemt.

Men både med dagpengeindgrebet og efterlønssagen er det usandhederne og hovsa-metoden, som støder.

Man ser i disse dage tilløb fra borgerlige politikere til at dække sig ind bag velfærdskommissionen. Det bør ikke ske. Det er for nemt. Vælgerne gennemskuer det. Og det er skadeligt for landet.

Forrige artikel Starthjælp hæmmer integration Næste artikel Brede politiske forlig savnes