Værnepligt: Tænk dog nyt

Koncentrat af lederen "Den ualmindelige værnepligt" i Berlingske Tidende, 4/3-04.

Når regeringen i næste uge præsenterer sit udspil til nyt forsvarsforlig, vil udspillet indeholde et forslag til en ny form for værnepligt. Tre måneders koncentreret uddannelse af unge mænd, som skal lære, hvad vej der er fremad på et gevær, og hvordan man slukker en ildebrand. De skal også lære noget om bevogtning og førstehjælp.(...)

For fremtiden er de værnepligtige ikke beregnet til at værne militært, eftersom der ikke kan ses nogen form for konventionel militær trussel mod Danmark.(...)

Det gode spørgsmål er derfor, om samfundet stadig kan være bekendt at benytte grundlovens ret til at tvangsudskrive våbenføre mænd til rigets forsvar, når regeringen og Folketinget fjerner mobiliseringsforsvaret.(...)

I stedet er kommet en ny, nemlig en terrortrussel, og dertil kommer selvfølgelig, at der altid er risiko for en orkan eller stormflod. Disse ricisi er så den officielle begrundelse for at bevare en kort værnepligt.

Men de - få - unge mænd, kun knap 7.000 af en årgang, der indkaldes til totalforsvarsværnepligt, er ikke de første, der bliver kaldt på i tilfælde af terror.

Hvis man i stedet uddanner den tredjedel af Hjemmeværnets medlemmer, der er aktive - det er faktisk 20.000 mand - til totalforsvarsopgaverne og samtidig giver dem en ordentlig løn under indsættelse samt rådighedsforpligtelse til at møde ved terrortrusler og katastrofer, er det ualmindeligt svært at se behovet for en pulje af værnepligtige.

Den virkelige begrundelse for at bevare en værnepligt er dens funktion som rekrutteringskontor for forsvaret, og det er den, politikerne må turde vedkende sig åbent.(...)

Politikerne må føje et par yderligere ord til: Værnepligten er ikke længere almindelig. Den har længe været ualmindelig i den forstand, at den kun har været båret af nogle få. Derfor vil vi indrette den så fleksibelt som muligt.(...)

Værnepligten må forandres for at kunne bevares. Forandringen kommer nu. Hvis den nye korte værnepligt vitterlig bliver effektiv, uden spildtid og med et klart formål, som kan motivere og rekruttere de værnepligtige, har den en chance for at overleve. Ellers vil - og bør - værnepligten suspenderes senest ved næste forsvarsforlig.

Forrige artikel Ulla Tørnæs må gå af Næste artikel Regeringsrokade næppe nok